Skogbrann helikopter

Nytt middel kan hindre spredning

Skog­bran­ne­ne her­jer på Øst­lan­det. – Mang­len­de vil­je til å bru­ke nye pro­duk­ter hind­rer ef­fek­tivt brann­slokkings­arbeid, sier Sverre Messel i Safety Nor, som mener et nytt pro­dukt kan være red­nin­gen.

Publisert

Det sør­land­ske sel­ska­pet Safety Nor mener be­red­skaps­nivå­et under skog­bran­ne­ne kun­ne vært be­trak­te­lig høy­ere hvis brann­slokkings­middelet Prevento hadde blitt brukt i slukkings­arbeidet.

Prevento er et tysk pul­ver­pro­dukt som blan­des pro­sent­vis med vann. Mid­de­let be­skri­ves som tykt vann som for­dam­per sakte, i til­legg har pro­duk­tet bed­re kjø­le­ef­fekt enn vann.

– Vann har liten effekt på grunn av sol og vind, men ved å bruke dette pro­duk­tet hind­rer man at van­net for­dam­per, i til­legg for­svin­ner ikke stof­fet i luften, for­kla­rer Messel.

Preventiv effekt

Pro­duk­tet har også en pre­ven­tiv ef­fekt. Når brann­mann­ska­pe­ne slok­ker bran­nen med vann er de av­hen­gi­ge av å være til ste­de og på­fø­re vann kon­ti­nu­er­lig. Prevento kan der­imot leg­ges på et helt døgn i for­veien.

– Ved å bruke Prevento kan he­li­kop­ter­tu­re­ne re­du­se­res med 80 pro­sent, og brann­mann­ska­pe­ne kan hel­ler bru­kes til andre ting, for­kla­rer Messel.

Positivt testresultat

Brann­mes­ter i Larvik, Jon E. Hansen, har tes­tet pro­duk­tet og er for­nøyd med re­sul­ta­tet. Men han tror ikke brann-norge er klar for en ny me­to­de ennå.

– Det fin­nes helt klart mid­ler som er mer ef­fek­ti­ve enn vann, men det er van­ske­lig å endre ar­beids­måten på et øye­blikk.

– Vi må lære oss å tenke på en helt annen måte. Det trengs tre­ning, be­visst­gjø­ring og opp­læ­ring i nye me­to­der. Og det må vi gjø­re før det bren­ner, ikke under­veis, sier han.

Lite aktuelt med nye metoder

Trygve Bruun, av­de­lings­di­rek­tør for brann, red­ning og sivil­for­svar i DSB, mener det ikke er behov for nye me­to­der for brann­slok­king med heli­kop­ter.

– Det er så god til­gang på vann i Norge at he­li­kopt­re­ne lett kan fylle vann under­veis. Der­for er det unød­ven­dig med nye pro­duk­ter. Vi har sluk­ket skog­bran­ner med heli­kop­ter med vann i 30 år, sier han.

Han pre­si­se­rer at det er brann­ve­se­net som må vur­de­re hvor­vidt de øns­ker å ta inn nye pro­duk­ter, men at heli­kopter­ordningen blir som før.

Les mer: http://www.nrk.no/nyheter/1.5956660

"
Powered by Labrador CMS