2007 viste en økning i antall piratangrep til sjøs. (Scanpix)

Økt piratvirksomhet på verdenshavene

Flere sjørøvere herjer på verdenshavene. I fjor økte tallet på piratangrep mot skip med ti prosent, men norske skip slapp unna væpnede angrep.

Publisert

Mens det de siste årene har det vært en nedgang i antall angrep fra pirater på verdenshavene, viser nye tall fra The International Maritime Bureau (IMB) for 2007 en bekymringsfull økning, skriver Aftenposten. IMB opplyser at totalt 263 skip ble angrepet av sjørøvere i 2007, mot 239 angrep året før. Totalt klarte sjørøverne å ta kontroll over 18 fartøyer i fjor, mot 14 året før. 292 sjøfolk ble tatt som gisler, mot 188 i 2006.

Ingen norske skip angrepet

- Om det skyldes flaks eller dyktighet at norske skip ikke er angrepet, er vanskelig å si, uttaler avdelingsdirektør Arild Wegener i Norges Rederiforbund til avisen. Rederiforbundet følger situasjonen med piratangrep til sjøs nøye. Forbundet bistår rederiene med opplysninger om risikobildet for pirater, og gir praktiske regler som at det er nødvendig å holde seg rundt 200 sjømil fra de farligste områdene, som for eksempel den somaliske kysten.

Mer brutale pirater

Alle kan bli rammet. Det danske lasteskipet Danica White ble holdt tilbake i 83 dager i fjor, og det danske mannskapet ble holdt i fangenskap. Ikke bare var det flere angrep i 2007, men piratene blir også stadig mer brutale. Fem sjøfolk ble drept, men tre fortsatt er savnet. 64 sjøfolk ble skadet etter overfall fra sjørøvere i fjor, mot 17 i 2006.

Somalia farligst

Farvannene utenfor de afrikanske landene Somalia og Nigeria er de mest farefulle. De fleste voldelige overfallene skjedde utenfor kysten av Somalia, et land som har vært mer eller mindre lovløst siden ulike krigsherrer tok makten fra diktator Mohammad Siad Barre i 1991. I fjor ble det rapportert 31 angrep på handelsskip utenfor Somalia, mot ti året før. Utenfor Nigeria var det 42 angrep, mot 12 i 2006.- Den sterke økningen i piratangrep er direkte relatert til antall angrep i Somalia og Nigeria, sier IMB-direktør Pottengal Munkudan. (Aftenposten)

Powered by Labrador CMS