Organisert kriminalitet 1

Organiserte bander til Norge

Den organiserte kriminaliteten kryper nærmere. Profesjonelle innbruddsbander fra kontinentet tar seg stadig oftere til Norge, der kunnskapen om slik virksomhet er liten.

Publisert

En rekke butikker og bensinstasjoner i flere politidistrikter har det siste året blitt utsatt for innbrudd via taket. I september og oktober ble årets sesong innledet med en rekke spektakulære innbrudd på Vestlandet.

Samme modus

Fremgangsmåten er ofte den samme. Ved å ta seg ned gjennom taket unngår tyvene de tradisjonelle alarmsystemene. I etterkant kan politiet ofte konstatere at de ofte har vært godt utrustet med vinkelsliper og annet bastant verktøy.

Ny type organisert kriminalitet

Handelsnæringen står her står overfor en ny type organisert kriminalitet, mener Kjell Johan Abrahamsen, politiadvokat ved Vestfold politidistrikt. Han er leder av gruppen Operasjon Grenseløs som jobber med mobile kriminelle vinningsforbrytelser. Ifølge ham er fremgangsmåten den samme som brukes av organiserte kriminelle grupper fra Øst-Europa.

Større brutalitet

- Det er flere merkelapper på tyveriene i som gjør at det lukter bandekriminalitet. Tyveriene er utført gjennom taket, og det er tobakk og penger som stjeles. Dette nærmer seg en form for signatur, noe som er typisk for kriminelle østeuropeere som kommer til Norge i ens ærens å stjele, sier Kjell Johan Abrahamsen ifølge Rogalands Avis. Han karakteriserer den nye formen for mobile kriminelle vinningsforbrytelser som svært skremmende. Det er helt tydelig at norsk næringsliv her står overfor en ny type kriminalitet som man er dårlig forberedt på.- Omfanget er stort, det er snakk om profesjonell kriminalitet, og brutaliteten er betydelig større enn hva man er vant med blant de mer tradisjonelle norske vinningsforbrytelsene, sier politiadvokat Abrahamsen. - Dette er en stor utfordring for oss som jobber med denne type saker.

Powered by Labrador CMS