Pistol cb560721 S

Pentagon innskjerper kravene til sikkerhetsselskaper i Irak

Bush-ad­mi­nist­ra­sjo­nen er un­der på­trykk for å inn­fø­re stren­ge­re kon­troll med de pri­va­te sik­ker­hets­sel­ska­pe­ne som ope­re­rer i Irak. Man­ge har opp­fat­tet de væp­ne­de vak­te­ne som alt­for sky­te­gla­de, og en rek­ke si­vi­le ira­ke­re er blitt drept i skudd­veks­lin­ger. I et møte med 20 sel­ska­per ons­dag, ble nye ret­nings­lin­jer truk­ket opp.

Publisert

Mø­tet fant sted over fire må­ne­der et­ter sky­te­epi­so­den der vak­ter fra sel­ska­pet Blackwater Worldwide drep­te 17 si­vi­le ira­ke­re, noe som førte til mas­siv kri­tikk fra hele ver­den og for alvor satte søkelyset på de pri­va­te sik­ker­hets­sel­ska­pe­ne i Irak.

Mange har ment at det er på høy tid at den ame­ri­kan­ske ad­mi­nist­ra­sjo­nen set­ter klarere ram­mer for virk­som­he­ten til de pri­va­te sik­ker­hets­sel­ska­pe­ne, som ope­re­rer i en ju­ri­disk grå­so­ne der prak­sis vi­ser at de kan sky­te si­vi­le uten å bli stilt til straff­an­svar. Det ame­ri­kan­ske mi­li­tæ­ret har for lengst ut­talt at de ikke øns­ker å ta an­sva­ret for å be­skyt­te ame­ri­kan­ske si­vi­le i Irak.

Et­ter sky­te­epi­so­den 16. september, hev­det ira­kis­ke myn­dig­he­ter at Blackwater hand­let upro­vo­sert og nær­mest in­si­ster­te på å bli kas­tet ut av lan­det. De øns­ket også å stil­le sik­ker­hets­vak­te­ne for ira­kis­ke dom­sto­ler. Ame­ri­kan­ske myn­dig­he­ter var ikke eni­ge, og hen­vis­te til at de sam­me reg­le­ne gjaldt for si­vi­le sel­ska­per som ame­ri­kan­ske mi­li­tære.

Fore­lø­pig er det kom­met lite kon­kret om hva inn­skjer­pel­se­ne går ut på. Noen regler skal al­le­re­de være iverk­satt, mens and­re er un­der ut­ar­bei­del­se.

Les mer: Pentagon deals new rules to Iraq sercurity contractors (USA Today)

"
Powered by Labrador CMS