Ill.Politibil

Politiet dårlig til å bekjempe kriminalitet

Po­li­ti­et er flink til å tel­le sa­ker, men dår­lig til å be­kjem­pe or­ga­ni­sert kri­mi­na­li­tet, vi­ser en mastergradsoppgave om of­fent­lig ad­mi­nist­ra­sjon.

Publisert

Opp­ga­ven er ut­ar­bei­det av po­li­ti­in­spek­tør Rei­dar Bruus­gaard, som le­der Kri­pos’ et­ter­forsk­nings­sek­sjon, og før­s­te­be­tjent Hel­ge Sta­ve ved Hor­da­land po­li­ti­dis­trikt.

– Po­li­ti­et er blitt vel­dig flin­ke til å tel­le sa­ker, men de er dår­li­ge til å vur­de­re om det de gjør fak­tisk fø­rer til bed­re kri­mi­na­li­tets­be­kjem­pel­se, sier Bruus­gaard til Aften­pos­ten.

Det er sty­rings­sy­ste­me­ne som er for dår­li­ge, slår rap­por­ten fast. Må­ten po­li­ti­et sty­rer virk­som­he­ten på, gjør det nem­lig mind­re at­trak­tivt for lan­dets po­li­ti­mest­re å pri­ori­te­re sa­ker som om­hand­ler or­ga­ni­sert in­ter­na­sjo­nal kri­mi­na­li­tet.

Mål­sty­ring er et le­den­de prin­sipp, og hvert po­li­ti­dis­trikt fast­set­ter hvert år et mål for an­tall sa­ker som skal et­ter­fors­kes.

Bruus­gaard og Sta­ve me­ner po­li­ti­et må bli flin­ke­re til å måle om de i rea­li­te­ten er ef­fek­ti­ve nok. De to me­ner også at po­li­ti­mest­re­ne må kun­ne in­strue­res til å pri­ori­te­re dis­se sa­ke­ne.

Mastergradsoppgaven gir vi­de­re ut­trykk for at den geo­gra­fis­ke opp­de­lin­gen i 27 po­li­ti­dis­trik­ter pas­ser dår­lig i for­hold til kri­mi­na­li­te­ten som krys­ser dis­trikts­gren­se­ne.

Kilde: ©NTB

Powered by Labrador CMS