Eliaden 2008 Presisjons T 3

Presisjons Teknikk går IR

Pre­si­sjons Tek­nikk AS sat­ser ster­ke­re på over­vå­king i infra­rødt. Firmaet har fra før lang er­fa­ring med infra­røde måle­in­stru­men­ter, som termo­grafi­kameraer.

Publisert

– Infrarød stråling har lengre bølge­lengder enn synlig lys. For­de­len ved over­våking i infra­rødt er at du får samme bil­de uav­hen­gig av lys/mørke og vær­for­hold. Ka­me­ra­et kan f.eks. se mye len­ger enn et op­tisk ka­me­ra gjen­nom tåke, sier Geir Holme i Pre­si­sjons Tek­nikk.

Geir Holme med over­våkings­kameraet SR-35.

Pre­si­sjons Tek­nikk har lang erfaring med blant annet termo­grafi­kameraer. Slike kameraer fungerer vha. infra­rød stråling og gjør det mulig å avsløre f.eks. varm­gang i elektriske komponenter før det utvikler seg til en brann, mugg­sopp i bygninger og varme­tap i bygninger. Nylig har de også lansert et kamera for å oppdage usynlige gasslekkasjer. Nå satser de altså også på over­våking.

– Du kan lett se om en per­son kom­mer inn i et om­rå­de. En ulempe er at tek­nik­ken ikke kan bru­kes til iden­ti­fi­se­ring, men dette kan også være en for­del – når du øns­ker ano­ny­mi­tet.

" Me­get lang­synt

– Siden du ikke skal iden­ti­fi­se­re, kan du ut­sty­re ka­me­ra­et med en mer vid­vink­let lin­se enn van­lig og der­med dek­ke et stør­re om­rå­de.

– Op­tik­ken til­pas­ses den av­stan­den du skal over­vå­ke. Med f.eks. 140 mm brenn­vid­de er det mu­lig å opp­da­ge et men­nes­ke på en av­stand av hele 2,2 ki­lo­me­ter. Du ser lett at det drei­er seg om et men­nes­ke og ikke et dyr.

– Du kan gjen­kjen­ne be­ve­gel­se­ne og f.eks. se om ved­kom­men­de for­sø­ker å kly­ve over et gjer­de.

– Med et van­lig op­tisk ka­me­ra kan du der­et­ter zoome inn på den mis­ten­ke­li­ge per­so­nen. IR-sy­ste­mer er der­for et fabel­ak­tig sup­ple­ment til over­vå­king i syn­lig lys.

Fra mi­li­tæ­ret

– Sli­ke sy­ste­mer er tra­di­sjo­nelt blitt brukt til høy­risiko­formål. Mye har vært ut­vik­let for det mili­tære. Det mest avan­ser­te ut­sty­ret kan av­slø­re men­nes­ke­lig ak­ti­vi­tet på over en mils av­stand og kos­ter hund­re­tu­sen­vis av kro­ner.

– Nå kom­mer IR-sy­ste­me­ne også til lav­risiko­bruk. Sta­dig fle­re ser nyt­ten av å kun­ne se til alle tider på døg­net og i alle vær­for­hold. Ut­sty­ret er blitt enk­le­re og pri­sen syn­ker, selv om det høy­spesifiserte ut­sty­ret fort­satt kos­ter.

Som eks­em­pel på si­vi­le bruks­om­rå­der trek­ker Holme fram mu­lig­he­ten for å av­slø­re uau­to­ri­ser­te be­ve­gel­ser i av­sper­re­de om­rå­der:

– Fengs­ler, kjøpe­sentre, bygge­plas­ser, fa­brikk­om­rå­der, par­ke­rings­an­legg, kraft­verk og andre store ute­om­rå­der.

– I til­legg er ka­me­ra­ene godt egnet for brann­vern. En­kel­te ka­me­ra­er kan le­ve­res med ut­les­ning av tem­pe­ra­tur. IR-kamera­er kan be­nyt­tes til å over­vå­ke stav­kir­ker, tett­bygd tre­hus­be­byg­gel­se, ver­ne­ver­di­ge bygg osv.

Powered by Labrador CMS