Sjøfolk

Sjøfolk venter på nytt ID-kort

Et nytt sjøkort skal gi sjøfolk landlov i alle verdens havner, men etter fem år venting er kortet ennå ikke kommet.

Publisert

- Dersom dette kortet skal lette sjøfolks muligheter til å gå i land, må langt flere land gå inn for dette systemet, sier sjøfartsdirektør Rune Teisrud til Aftenposten. Allerede to år etter terroranslagene mot USA 11. september 2001 vedtok FNs internasjonale arbeidsorganisasjon ILO en konvensjon som skulle bane vei for et nytt biometrisk ID-kort for sjøfolk. Men et standardisert og sikkert identifikasjonsbevis som skal erstatte den gamle sjømannsboken, lar vente på seg.

USA bremsekloss

Sjøfartsdirektøren mener USA er en bremsekloss i arbeidet, men ifølge Edith Midelfart i Norges Rederiforbund er det ikke bare amerikanerne som skal klandres.

- Da konvensjonen ble vedtatt, mente man at det var tilstrekkelig med et kort basert på fingeravtrykk. Flere land mener at dette ikke er nok, og har ønsket å inkludere også andre elementer i kortet, sier Midelfart til Aftenposten.

Sjøfolk er ikke kriminelle

Det har også kommet innvendinger mot kortet på grunn av kostnadene. - Men vi trenger nå et ID-kort som er kontrollerbart og kan lette sjøfolks muligheter til å komme i land. Det kan ikke være slik at sjøfolk blir sett på som kriminelle inntil det motsatte er bevist, sier forbundsleder Jacqueline Smith i Norsk Sjømannsforbund.(Aftenposten)

Powered by Labrador CMS