IDCard_small

Sjokkerende lett å stjele id

En re­por­ter i NRK-pro­gram­met For­bru­ker­in­spek­tø­re­ne øns­ket å fin­ne ut hvor lett det er å stje­le iden­ti­te­ten til en per­son. Det tok un­der en uke.

Publisert

Id-ty­ve­ri­er er iføl­ge NRK den ras­kest vok­sen­de for­bry­tel­sen i vår del av ver­den. I Nor­ge har vi ennå in­gen sta­tis­tikk over hvor man­ge som ram­mes, men i USA blir hele 10 mil­li­oner ame­ri­ka­ne­re ut­satt for id-ty­ve­ri hvert år.

Hvis an­de­len er like høy i Nor­ge, vil hver nord­mann bli ut­satt for minst to id-ty­ve­ri­er i lø­pet av li­vet.

Vil ha nasjonalt senter for registrering av id-tyveri

Van­ske­lig å opp­da­ge

Et pro­blem er at det tar lang tid å opp­da­ge at iden­ti­te­ten din er stjå­let. I gjen­nom­snitt tar det ett år før du opp­da­ger det­te selv.

Et­ter­på har du en stor opp­ryd­nings­jobb der du må gjen­rei­se din egen tro­ver­dig­het og over­be­vi­se ban­ker og myn­dig­he­ter om at du er den du er.

Slik hindrer du id-tyven i oppta lån i ditt navn

FBI stjal iden­ti­tet

NRK-re­por­te­ren fra programmet FBI vil­le fin­ne ut hvor van­ske­lig det er å stje­le en norsk iden­ti­tet. Hun pek­te ut en kol­le­ga som sitt "byt­te".

Ved å stje­le selv­an­gi­vel­sen fra kol­le­ga­ens post­kas­se fikk re­por­te­ren til­gang til den and­res fød­sels­num­mer, bank­for­bin­del­se, kon­to­num­mer og altinn-ko­der for elek­tro­nisk le­ve­ring av do­ku­men­ter til det of­fent­li­ge.

Ved hjelp av det­te ring­te hun ban­ken og be­stil­te nytt bank­kort. I lø­pet av fire da­ger had­de hun gyl­dig norsk iden­ti­tet og full over­sikt over kollegaens øko­no­mis­ke si­tua­sjon.

" Selv­an­gi­vel­sen er syn­de­ren

En id-tyven kan arbeide mål­bevisst over lang tid for å stjele id-en din. Ved å skaffe seg ulike person­lige opplys­ninger er det til slutt mulig å få greie på person­nummeret ditt. Men når det gjelder selv­angivelsen, er det nesten fritt-fram.

Leif T. Aanen­sen i Da­ta­til­sy­net me­ner at Skat­te­di­rek­to­ra­tet ser­ve­rer en ga­ve­pak­ke hvert år når de sen­der ut selv­an­gi­vel­se­ne i åpne post­kas­ser.

Minister vil styrke it-sikkerheten i det offentlige

Skat­te­di­rek­to­ra­tet opp­ford­rer folk til å låse post­kas­se­ne sine for å unn­gå ty­ve­ri.

Les mer: FBI-reporter stjal identitet

"
Powered by Labrador CMS