Kiwi Linnerud

Småbutikkene må ta ranstrusselen på alvor

Mens de store kjedene stadig blir flinkere til å sikre seg mot ran, henger de små butikkene langt etter, mener Handel- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH).

Publisert

Bedre sikkerhet i større butikker gjør at de små blir mer utsatt. I Kiwi-kjeden går myntene nå i en ranssikker boks. De ansatte har ikke lenger tilgang til pengene, og det merkes på ransstatistikkene, forteller sikkerhetssjef i Kiwi, Andreas Wormdahl, til NRK. - Nå blir vi så å si ikke utsatt for ran i det hele tatt. Det forekommer at noen forsøker seg, men de får da ikke med seg noe utbytte. Så det har hatt en klar effekt, sier Wormdahl til NRK.

Velger nye ofre

Men når noen butikker blir sikrere, går ranerne andre steder. Den siste måneden har det vært en rekke ran i både Trondheim og Oslo, og ranerne ser ut til å velge seg andre type ofre enn tidligere, forteller sikkerhetsrådgiver Thor Martin Bjerke i HSH.

- Når det er færre dagligvareforretninger som ranes, ser vi at det flytter seg over til mindre forretninger, og også litt utover i landet, sier Bjerke.

Ta trusselen på alvor

Men her er ikke alle like gode til å sikre seg. HSH tilbyr i samarbeid med politiet en ordning der handelsstanden gjennomgår sikringstiltak mot ran, men utenfor Oslo har interessen for denne ordningen vært beskjeden.Bjerke mener småbutikkene nå må ta ranstrusselen mer på alvor.- De som ikke har opplevd ran, har heller ikke vært så flinke til å sikre seg før uhellet er ute. Vi oppfordrer alle bransjer til å bruke den samme sertifiseringsordningen som vi har, slik at vi kan få en jevnt høyere sikkerhet i alle butikkene, sier Thor Martin Bjerke til NRK. (NRK)

Powered by Labrador CMS