Flasker på fly

Snart lov med flasker om bord på fly igjen

I nær fremtid kan du ta med deg parfyme og vannflasker om bord på flyet igjen. Ny teknikk gjør det mulig å analysere om det er vann eller sprengstoff i flasken - uten å måtte åpne den.

Publisert

I november 2006 innførte EU nye og strengere sikkerhetsbestemmelser som begrenser hvor mye væske en flypassasjer får lov til å ta med seg i håndbagasjen på flyet. Ifølge reglene må kremer, spray og annen væske oppbevares i beholdere som rommer maksimalt en desiliter, skriver det svenske telegrambyrået TT. Flaskene eller boksene skal dessuten plasseres i en gjennomsiktig pose før du passerer sikkerhetskontrollen.

Hindre terroraksjoner

Hensikten er å hindre terroraksjoner, men reglene er svært upopulære blant de reisende. Bare på Arlanda flyplass utenfor Stockholm tar kontrollørene hver måned hånd om ni tonn flytende stoffer. Det dreier seg nesten utelukkende om vannflasker, brusflasker og ulike hygieneprodukter.

Mest ubetenksomhet

- Som oftest dreier det seg om slurv. Du er klar over reglene, men har ikke full oversikt over bagasjen din, sier Niklas Härenstam, pressesjef i LFV, det svenske luftfartsverket. EU har derfor begynt å se på reglene igjen. For det finnes allerede ny teknikk som kan gjøre reisen lettere for passasjerene. Teknikken gjør det mulig for sikkerhetspersonalet å fastslå hva flaskene innholder, uten å måtte åpne dem.- Det kan innebære at det allerede i løpet av 2008 kan bli lettere for flypassasjerer å ta med seg væsker om bord, ifølge Eva Axne, ansvarlig for luftfartssikkerhet i LFV.(TT-Svenska Dagbladet)

Powered by Labrador CMS