Strømnettet 1

Still krav til strømnettet

Strømnettet må tåle vind og snø. I Norge er det klare regler for hvor mye vind og nedbør bygninger, skip og offshoreinstallasjoner skal tåle, strømnettet er ikke underlagt tilsvarende regelverk.

Publisert

- Vi mener påliteligheten ved overføring av kraft blir bedre dersom det etableres tilsvarende standarder for distribusjonsnettet for strøm, sier Liv Kari Hansteen, adm. direktør i Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF).Rett som det er opplever vi strømbrudd når det plutselig kommer mye snø, eller når det blåser kraftig, og skaden oppstår som regel i distribusjonsnettet mellom transformatorstasjonene og husstandene. Men strømnettet i Norge må kunne tåle vind og vær. Riksrevisjonene la nylig fram en rapport som viser at vedlikeholdet ved strømnettet er for dårlig, og at påliteligheten ved levering av kraft er for svak.- Det bør derfor stilles krav til standarder på strømnettet, slik det gjøres til alle andre typer konstruksjoner, sier Liv Kari Hansteen i RIF.

Dagens vedlikehold

Det er viktig å sørge for at strømnettet blir vedlikeholdt på en god nok måte. I dag er det ofte slik at det repareres først når strømbruddet er et faktum. En bedre strategi er å holde strømnettet i stand, slik at feilen ikke skjer. RIF mener samfunnet som helhet vil være tjent med mer forebyggende vedlikehold etter gitte krav og standarder.

Løsninger finnes

Nettselskapene, NVE og DSB bør sette seg ned å diskutere og finne løsninger på hvordan oppgradering av distribusjonsnettet kan gjennomføres, og hvordan vedlikeholdet skal organiseres. Det er også viktig å bli enige om hvilke standarder man legger til grunn for at strømnettet skal kunne fungere optimalt både for husholdninger, næringsliv og med tanke på å sikre vitale samfunnsfunksjoner.- Dagens strømnett skaper ulemper både for vanlige husholdninger og for næringslivet, det reduserer også sikkerheten til vitale samfunnsfunksjoner, noe som ikke er ønskelig, avslutter Hansteen. (Rådgivende Ingeniørers Forening)

Powered by Labrador CMS