Rekkehus cb960238 S

Stor spredningsfare ved rekkehusbrann

Hvert år bren­ner mel­lom 100 og 150 rekke­hus i Norge. Man­ge hus­eiere og be­boe­re er ikke klar over den store spred­nings­faren ved bran­ner i slike bygg. Det be­kym­rer Norsk brann­vern­for­en­ing.

Publisert

- Vi vet at en del eldre rekke­hus ikke har so­li­de nok brann­skil­ler mel­lom lei­lig­he­te­ne. Det­te gir økt ri­si­ko for stor­brann der­som ulyk­ken først er ute, sier adm. di­rek­tør Dag­finn Kal­heim i Norsk brann­vern­for­en­ing.

Han me­ner det er vik­tig at ei­ere av rek­ke­hus­lei­lig­he­ter er opp­merk­som på spred­nings­fa­ren ved brann. Noe av pro­ble­met er at lei­lig­he­te­ne en­ten mang­ler brann­skil­le mot loft el­ler på lof­tet mel­lom lei­lig­he­te­ne. I and­re til­fel­ler bi­drar egen­opp­før­te bo­der, ter­ras­ser og over­bygg til økt spred­nings­fa­re.

Sjekk brannskillene

- Mang­ler brann­skil­le mot loft el­ler på lof­tet mel­lom lei­lig­he­te­ne, kan det være grunn til å kon­tak­te fag­folk for en brann­tek­nisk vur­de­ring av hva som kan og bør gjø­res, po­eng­te­rer Kal­heim.

Han ad­va­rer sam­ti­dig krea­ti­ve hob­by­snek­ke­re mot å føre opp byg­nings­kon­struk­sjo­ner som kan være i strid med byg­ge­for­skrif­te­ne.

Strenge krav til brannmotstand

I hen­hold til byg­ge­for­skrif­te­ne skal brann­skil­ler mel­lom lei­lig­he­ter i rek­ke­hus kun­ne stå i mot en brann i 30 mi­nut­ter uten ak­tiv slok­ke­inn­sats. Hvert år opp­står det li­ke­vel rek­ke­hus­bran­ner som sprer seg til and­re lei­lig­he­ter til tross for rask ut­ryk­ning fra brann­ve­se­net.

- At rek­ke­hus­bran­ner hit­til ikke har ført til tap av men­nes­ke­liv i and­re lei­lig­he­ter enn der bran­nen star­tet, er mye tak­ket være rask inn­sats fra nett­opp brann­ve­se­net.

Tid­lig vars­ling er helt av­gjø­ren­de for å kun­ne be­gren­se en rek­ke­hus­brann. Ut­over det lov­på­lag­te kra­vet om en røyk­vars­ler og slok­ke­ut­styr i hver lei­lig­het, an­be­fa­ler Brann­vern­for­en­in­gen minst én røyk­vars­ler i hver eta­sje, koblet sam­men i se­rie, slik at alle gir alarm sam­ti­dig.

Les mer: Stor spredningsfare ved branner i rekkehus (Norsk brannvernforening)

"
Powered by Labrador CMS