Flybagasje

Tyver stjeler fra flybagasje

Flere nordmenn på reise oppdager at det fjernes verdigjenstander fra innsjekket bagasje, skriver VG Nett. Forsikringsselskapene får stadig inn rapporter fra flypassasjerer som oppdager at verdisaker er stjålet fra kofferten.

Publisert

Aldri før er det blitt stjålet så mye bagasje fra nordmenn på reise som i fjor, viser nye tall. Forsikringsselskapene betalte ut nærmere 35 millioner kroner i erstatning for tyveri, tap og skader i 2007. Det er en økning på 50 prosent, viser en beregning Europeiske reiseforsikring har foretatt.

Må ha nulltoleranse

- Det er veldig viktig at luftfartsbransjen selv har nulltoleranse og fokus på disse problemene, sier informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske reiseforsikring. Lufthavnaktørene må gå gjennom alle ledd for å finne de svake punktene.

Legg ikke verdisaker i bagasjen

- Vi lurer på hva som skjer, sier Vennesland til VG Nett. Nå må dette høyt på agendaen både hos flyselskaper, deres underleverandører og de ansvarlige for lufthavnenes bagasjerutiner.Tyverirapportene viser at dette ofte skjer i forbindelse med at bagasjen er forsinket eller blir kjørt ut av flyselskapene i etterkant. Det er gjerne kostbare verdigjenstander som pc-er, digitale kamera, Ipods, dyre smykker osv. som fjernes, og disse dekkes gjerne ikke av forsikringen. Inntil videre oppfordres reisende til å ta sine forholdsregler, og ikke legge verdisaker i bagasje som du sjekker inn ved lufthavnen. Tyveriomfanget er ikke kartlagt, men forsikringsbransjens skadebehandlere melder at dette skjer jevnlig, også på innenriksreiser i Norge.

Flyselskapene bagatelliserer problemet

Både Norwegian og SAS har erfaring med forsvunnet bagasje fra sine passasjerer. Men tyverier fra bagasje er et minimalt problem, ifølge kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i SAS. - Det er nærmest ikke-eksisterende og måles ikke i promille engang. Vår erfaring er at tyverier kan oppstå ved reiser til mer eksotiske land. Vi hadde noen tilfeller i Paris som er blitt ryddet opp i for lengst, men i Norge har vi ikke noen rapporter, sier Midteide.

Bagasjeområder kameraovervåket

Bagasjeområder på norske lufthavner er kameraovervåket, og det er heller ikke tid for utro tjenere å gå gjennom bagasjen på jakt etter verdigjenstander, mener Midteide, som oppfordrer forsikringsselskapene til å fremskaffe dokumentasjon på dette.Vanskelige saker- Dette er vanskelige saker å sjekke fordi det ofte er flere ledd i bagasjehåndteringen på hver lufthavn, sier informasjonsdirektør Anne Grete Ellingsen i Norwegian. At slikt dessverre skjer er beklagelig, og vi gjør hva vi kan for å undersøke slike saker. Vi samarbeider med forsikringsselskapene, men disse sakene er ofte vanskelige å bevise.I fjor meldte reisende med lavprisselskapet fra om tyverier fra bagasjen ved reiser til Praha, men Ellingsen har ingen tyverirapporter på rene innenriksreiser.(VG Nett)

Powered by Labrador CMS