Støysendere

Ulovlige støysendere blokkerer mobilsignaler

Ulovlige støysendere som blokkerer alle mobiler i ti meters omkrets, importeres til Norge via internett.

Publisert

Neste gang mobilen din melder at den ikke oppnår kontakt med nettverket, kan du være offer for en liten, sort boks. Sabotasjen er nesten umulig å oppdage, om du ikke har tilgang på avansert måleutstyr.

Ulovlig i Norge

Støysenderne, eller jammere som de kalles på fagspråket, selges i stor stil på internett, men er ulovlig i Norge. Bruken av dem er heller ikke ufarlig:- Det kan gå på liv og helse løs om slike støysendere brukes til å blokkere voldsalarmer eller til å hindre kontakt med politi eller ambulanse. Dette kan være en veldig alvorlig situasjon, og vi liker slikt utstyr dårlig, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor til aftenposten.no. Politiet og Forsvaret er de eneste som med loven i hånd kan blokkere elektronisk kommunikasjon.

Bekymret politi"

- Det er bekymringsfullt. Politiet tar dette alvorlig, og vil følge dette nøye dersom kriminelle benytter slikt utstyr for å hindre telekommunikasjon, sier Geir Smith-Meyer Johannessen, seksjonssjef i Politidirektoratet.- Tre ganger har vi grepet inn og stanset annonsering for slike produkter i Norge. Det er ulovlig å importere, selge og bruke elektronisk utstyr som ikke er CE-merket, sier informasjonsdirektør Elisabeth Aarsæther ved Post- og teletilsynet. Aarsæther sier at de vil slå hardt ned på det om noen forsøker å bruke støysendere som hindrer lovlig bruk av mobiltelefoner.

Ukjent omfang

Støysenderen er på størrelse med en sigarettpakke, er oppladbar, og har tre korte antenner på toppen. Verken Tollvesenet eller Telenor kan si noe om hvor mange slike støysendere som finnes ulovlig importert til Norge, eller omfanget av bruken:- De siste to årene har vi stanset åtte pakker med ulovlige støysendere. Vi krever at mottaker må fremvise importtillatelse fra Post- og teletilsynet, og siden de aldri får dette, blir varene destruert, sier kontorsjef Jon Aspelund i Oslo og Akershus tolldistrikt. Kontrollen baserer seg på stikkprøver av flere millioner pakker som hver år passerer tollkontrollen.

(aftenposten.no)

"
Powered by Labrador CMS