Underskrift cb1003082

Vær på vakt mot forfalskning av virksomhetens signaturrett

Nor­ske virk­som­he­ter hand­ler hvert år for sto­re sum­mer. Nor­SIS har i det se­ne­re sett eks­emp­ler på at en an­gri­per kart­leg­ger hvem i be­drif­ten som har full­makt til å hand­le. Der­etter for­fals­kes virk­som­he­tens pa­pi­rer i den hen­sikt å svind­le virk­som­he­ten.

Publisert

Mål­ret­te­de da­ta­an­grep øker i om­fang, men det fin­nes også and­re mål­ret­te­de an­grep vi må være på vakt mot, iføl­ge Nor­SIS.

I de fles­te be­drif­ter er det ut­pekt egne inn­kjøps­an­svar­li­ge som har full­makt til å gjen­nom­fø­re en han­del. Det hand­les på net­tet, hos le­ve­ran­dø­rer og i bu­tik­ker.

Les også: Fire av fem bedrifter gir ikke ansatte opplæring i trygg bruk av nettet

Nor­SIS har i det se­ne­re sett eks­emp­ler på at en an­gri­per kart­leg­ger hvem som har dis­se full­mak­te­ne og for­fals­ker virk­som­he­tens pa­pi­rer i den hen­sikt å svind­le virk­som­he­ten.

Ved eks­em­pel­vis å for­fals­ke en fir­ma­at­test har svind­le­re klart å til­eg­ne seg kre­ditt el­ler and­re for­de­ler på veg­ne av sel­ska­pet.

Nor­SIS an­be­fa­ler:

" * Lag gode ru­ti­ner for bruk av sig­na­tu­rer og full­mak­ter* Påse at ru­ti­ner føl­ges* Følg opp fak­tu­ra­er nøye for tid­lig å kun­ne av­dek­ke for­søk på svin­del* Gi opp­læ­ring til an­sat­te med slik full­mak­ter* Gjen­nom­gå sik­ker­he­ten for nett­ba­ser­te el­ler elek­tro­nis­ke be­stil­lings og be­ta­lings­løs­nin­ger.

NorSIS har her flere råd om å stoppe nettsvindel. I tillegg har For­bru­ker­om­bu­det sam­let eks­emp­ler på hvor­dan uli­ke ty­per svin­del­brev kan se ut, se svindelgalleriet her.

Les også: Mennesket er sikkerhetens svakeste ledd - 12 gode råd mot datasvindel.

Kilde: NorSIS om signaturforfalskning

"
Powered by Labrador CMS