Sikkerhetskontroll

Vekterflukt utgjør en risiko

Stor gjennomtrekk av sikkerhetskontrollører ved norske flyplasser utgjør en sikkerhetsrisiko, mener hovedtillitsvalgt på Gardermoen.

Publisert

Vekterbransjen har et gjennomtrekk av ansatte på opp mot 25 prosent. Det betyr at av de rundt 2000 sikkerhetskontrollørene ved norske flyplasser, slutter 500 personer hvert år.

Varsko

- Det mener jeg bør være et varsko for noen hver. Jeg ser i hvert fall på dette som en sikkerhetsrisiko, sier Svein Engelstad, hovedtillitsvalgt for sikkerhetskontrollørene på Gardermoen.

- Det er så mange i løpet av året som slutter i bransjen. På landsbasis kan dette dreie seg om 500 personer, som da innehar helt topp kompetanse og kunnskap om sikkerheten ved alle norske lufthavner, sier Engelstad til NRK.

Absolutt ingen kontroll

- Hvilke kontroll har vi på tidligere ansatte i sikkerhetskontrollen?- Ingen, absolutt ingen. Alle har selvfølgelig skrevet under på en kontrakt om taushetsplikt når de begynner her. Den har vi kontroll på så lenge vedkommende er ansatt, så lenge du er i yrket, men den dagen du slutter og går ut i det sivile liv, har vi ingen kontroll.På årets Luftfartskonferanse i Bodø er sikkerhetskontroller og kontrollører ett sentralt tema. Nå vil luftfartsdirektøren ta grep. - Nå har ikke vi avdekket noen svikt i sikkerhetsnivået på grunn av at det er for stort gjennomtrekk av personell. Men det er klart at dette vil vi gå inn i å se både på tall og hvilke konsekvenser det kan gi, sier luftfartsdirektør Heine Richardsen.

Må heve statusen for vektere

Fagforeningen mener yrket må gjøres mer attraktivt for at de ansatte skal bli i jobben.- Det å være sikkerhetskontrollørkan ikke lenger være et lavtlønnsyrke. Vi må heve statusen både når det gjelder arbeidsmiljø og lønn, sier Engelstad.- Jeg vil ikke mistenkeliggjøre enkeltpersoner som har begynt i andre yrker for å planlegge å gjøre et eller annet galt, men det er et potensial for noe der ute. En stor mengde folk gjennom årenes løp sitter på kompetanse.(NRK)

Powered by Labrador CMS