Robert L Oatman 2

Vellykket for livvakter

Nor­ske liv­vak­ter har den­ne uken satt hver­and­re i stev­ne for å lære mer og ut­veks­le er­fa­rin­ger om hver­da­gens ut­ford­rin­ger. Da­gens trus­sel­bil­de er gan­ske anner­le­des enn for ti år til­ba­ke og det er man­ge som har be­hov for sli­ke tje­nes­ter.

Publisert

Ro­si­nen i pøl­sen var som nevnt ame­ri­kan­ske Ro­bert L. Oatman, som er spe­sia­list i per­son­be­skyt­tel­se. For de uinn­vid­de kan til­føy­es at Oatman er et vir­ke­lig ver­dens­navn i det­te snev­re fag­fel­tet. Egent­lig et "scoop" av ar­ran­gø­ren, det nor­ske sik­ker­hets­sel­ska­pet Ronin Con­sul­ting, å få ham til Nor­ge.

Robert L. Oatman (CPP) presenterte lærerike høydepunkter fra en omfattende karriere som Executive Protection Specialist.

Oatman fore­les­te på et lik­nen­de se­mi­nar høsten 2007. Mø­tet med de nor­ske liv­vak­te­ne var så gi­ven­de at Oatman gla­de­lig kom til­ba­ke også i år. Han frem­he­ver de nor­ske liv­vak­te­ne som svært pro­fe­sjo­nel­le.

En li­ten dig­re­sjon for de inn­vid­de: Strengt tatt er "led­sa­ger" rett be­teg­nel­se for den si­vi­le/pri­va­te va­ri­an­ten av det­te yr­ket i Nor­ge, men det­te or­det kan så lett mis­for­stås at vi hel­ler fore­trek­ker "liv­vakt", som i Nor­ge egent­lig er en mi­li­tær be­nev­nel­se.

Vakt­bran­sje i sam­spill

Oatman var ikke enes­te fore­drags­hol­der. Tre­da­gers­se­mi­na­ret åp­net med An­dré Oktay Dahl, som er stor­tings­re­pre­sen­tant fra Høy­re og sit­ter i jus­tis­ko­mi­te­en. Han ga et me­get in­ter­es­sant inn­blikk i sam­spill og sam­ar­beid mel­lom vakt­bran­sjen, po­li­ti­et og det of­fent­li­ge.

Han tror nok at kunn­ska­pen om liv­vak­ter/led­sa­ge­re, dør­vak­ter og vek­te­re er be­gren­set blant nor­ske po­li­ti­ke­re. Når me­dia ho­ved­sa­ke­lig ser­ve­rer his­to­ri­er som set­ter dis­se yr­kes­grup­pe­ne i et mys­ti­fi­sert el­ler ne­ga­tivt lys, kan det­te kan gi gro­bunn for en del mis­opp­fat­nin­ger.

Han opp­ford­ret der­for for­sam­lin­gen til å syn­lig­gjø­re hva vek­te­re og sik­ker­hets­bran­sjen fak­tisk be­tyr, hvor­dan den job­ber, hva den kan bi­stå med, hvil­ken vekt som leg­ges på ut­dan­ning og lik­nen­de, for eks­em­pel gjen­nom le­ser­inn­legg i avi­se­ne.

Kart­legg det ri­si­kab­le

Der­et­ter fulg­te en me­get god se­an­se med Pe­der Kaaber, som nå har pen­sjo­nert seg fra For­sva­ret. Han har blant an­net vært med på gjen­nom­fø­ring av en del skar­pe opp­drag i ut­lan­det og un­der­stre­ket at det er plan­leg­gin­gen, alle tenk­nin­gen på for­hånd, som gjør at du kom­mer til et vel­lyk­ket re­sul­tat.

Det­te går blant an­net på å vur­de­re hvil­ke trus­ler du kan møte i ut­lan­det. Men prin­sip­pe­ne gjel­der for så vidt like godt her på hjem­me­ba­ne. Det er ikke bare de "åpen­ba­re" trus­le­ne fra mi­li­tær­ak­sjo­ner, ter­ro­ris­me el­ler or­ga­ni­sert kri­mi­na­li­tet (ut­pres­sing og kid­nap­ping) som ut­gjør en trus­sel mot nor­ske po­li­ti­ke­re og næ­rings­livs­le­de­re.

Like re­le­vant er ri­si­ko­en for at kon­trak­ter glip­per el­ler in­du­stri­hem­me­lig­he­ter kom­mer på av­veie. Det kan være at lom­me­ty­ver stje­ler den bær­ba­re pc-en din el­ler at du tråk­ker på tær­ne til en uten­landsk sam­ar­beids­part­ner for­di du mang­ler kunn­skap om frem­me­de kul­tu­rer.

Selv om noe av det­te kan sy­nes litt fjernt fra hver­da­gen til en norsk liv­vakt, må vi være klar over at sli­ke ting plut­se­lig kan bli en del av job­ben. Det er plan­leg­ging og kunn­skap som er vik­tig. Som liv­vakt skal du ikke akkurat ta ut noen ter­ror­cel­le i Tsjet­sje­nia, men det er vik­tig at du har kunnskap om å be­skyt­te opp­drags­gi­ve­ren din.

Del 2 av denne omtalen finner du her

Kilde: Foredrag under re­ser­tifiserings­seminar for led­sagere 2008, arrangert av Ronin Consulting

" Nett­si­der for fir­ma­er som er om­talt i teks­ten:Ronin Con­sul­ting: http://www.ronin.no/" R.L. Oatman & Associates, Inc.: http://www.rloatman.com/"Kon­dor AS: http://www.kondor.no/ Protectshop: http://protectshop.no/

"
Powered by Labrador CMS