Globus med penger cb961779

Vil ha mer etisk næringsliv

De 76 mest om­sat­te sel­ska­pe­ne på Oslo Børs blir nå av­krevd svar på en rek­ke spørs­mål som skal av­dek­ke om de dri­ver sin virk­som­het på en bæ­re­kraf­tig måte. Spørs­må­le­ne går blant an­net på hold­nin­ger til kor­rup­sjon, mil­jø og men­nes­ke­ret­tig­he­ter.

Publisert

Ald­ri tid­li­ge­re har kon­kur­re­ren­de in­ves­to­rer slått seg sam­men og i fel­les­skap krevd in­for­ma­sjon om sel­ska­pe­nes for­hold til mil­jø­krav, men­nes­ke­li­ge ret­tig­he­ter og fa­ren for kor­rup­sjon, mel­der NTB.

– Vi re­pre­sen­te­rer Nor­ges stør­ste og vik­tig­ste in­ves­to­rer med en sam­let ka­pi­tal på rundt 2700 mil­li­ar­der kro­ner, sier le­der for pro­sjek­tet, Jea­nett Ber­gan, i KLP.

Det er Nor­dea, Vi­tal, KLP, Sto­re­brand, Fol­ke­trygd­fon­det, Odin-fon­de­ne, Al­fred Berg og fle­re and­re som står bak den sto­re un­der­sø­kel­sen. Man­dag mor­gen blir det hele dratt i gang av fi­nans­mi­nis­ter Kris­tin Hal­vor­sen, som mar­ke­rer pro­sjek­tets åp­ning med å slå børs­klok­ka eks­tra hardt.

– I no­vem­ber skal un­der­sø­kel­sen være av­slut­tet og re­sul­ta­tet vil da i sin hel­het bli of­fent­lig­gjort. Vi reg­ner med at alle sel­skap vil del­ta, sier Ber­gan.

Fi­nan­si­ell be­grun­nel­se

– Rundt 1000 mil­li­ar­der av vår ka­pi­tal er in­ves­tert i nor­ske sel­skap, for­tel­ler Ber­gan til NTB.

Hun me­ner pro­sjek­tet ikke di­rek­te kan sammenliknes med ol­je­fon­dets etis­ke ret­nings­lin­jer, selv om det har man­ge be­rø­rings­punk­ter.

– Vårt ut­gangs­punkt er at det i dag er for­bun­det med ri­si­ko å in­ves­te­re i sel­ska­per som for­uren­ser, tar for lett på kor­rup­sjon el­ler unn­la­ter å leg­ge vekt på men­nes­ke­li­ge ret­tig­he­ter. Sli­ke sel­skap er ikke bæ­re­kraf­ti­ge på sikt og føl­ge­lig lite at­trak­ti­ve for lang­sik­ti­ge in­ves­to­rer.

Hun sier man må se for­skjel­len på det­te pro­sjek­tet og de rene etis­ke vur­de­rin­ger som for eks­em­pel KLP leg­ger til grunn når sel­ska­pet ikke vil in­ves­te­re i våpen­in­du­stri el­ler to­bakks­pro­duk­sjon.

In­ter­na­sjo­nalt

– Det­te pro­sjek­tet er ene­stå­en­de på man­ge må­ter. Vi tror vår inn­fly­tel­se er størst i nor­ske sel­ska­per, selv om over halv­par­ten av ka­pi­ta­len er in­ves­tert i uten­land­ske sel­ska­per, sier Ber­gan.

Hun leg­ger li­ke­vel ikke skjul på at de pri­va­te in­ves­to­re­ne har tro på at et vel­lyk­ket pro­sjekt i Nor­ge kan tas vi­de­re ut i ver­den.

– Vi de­ler gjer­ne vår er­fa­ring med and­re, og in­ter­na­sjo­nalt er det al­le­re­de i man­ge sel­ska­per en øken­de for­stå­el­se for hva bæ­re­kraf­tig ut­vik­ling be­tyr for frem­ti­dig av­kast­ning, sier pro­sjekt­le­de­ren.

Næ­rings­de­par­te­men­tet har som stor eier i børs­no­ter­te sel­ska­per gitt pro­sjek­tet full støt­te. Det sam­me har Fi­nans­de­par­te­men­tet, som har an­sva­ret for både Sta­tens Pen­sjons­fond Ut­land og Inn­land.

Kilde: © NTB

Andre saker om sikker­het, etikk og personal­politikk:

NSR: Sikkerheten må bli viktigere ved rekruttering

Telenor må betale for HMS, krever næringsministeren

Regjeringen vil eksportere norsk arbeidstilsyn

"
Powered by Labrador CMS