Vil ha nasjonalt senter for identitetstyverier

Et nasjonalt senter som skal jobbe med identitetstyverier foreslås nå opprettet. Senteret skal både kartlegge omfanget av problemet og hjelpe folk som er blitt utsatt for slik kriminalitet.

Publisert

- Antallet saker er nemlig sterkt økende, sier Tore Larsen Orderløkken ved Norsk Senter for Informasjonssikring på Gjøvik. Det er svært vanskelig å finne statistikk over antallet saker i dag og finne ut hvilke konsekvenser denne kriminaliteten har for samfunnet. Derfor foreslår vi nå å opprette et slikt senter som kan jobbe grundig med dette problemet, sier han til NRK.

Skadevirkninger

I jobben sin ser han daglig skadevirkningene av datakriminalitet og identitetstyverier.Et eventuelt nytt kompetansesenter mot ID-tyverier foreslås som et samarbeid mellom det offentlige, næringslivet og akademiske miljøer. En helt sentral oppgave vil være å hjelpe ofre for denne typen kriminalitet.- Vi ser at det tar voldsom lang tid å gjenopprette en identitet. Du må ringe banker og en hel rekke offentlige instanser. Kanskje skal du ha tilbake penger også. Da er det veldig greit at det er et senter som kan gi deg råd slik at det blir gjort enklest mulig, sier Orderløkken.

Vær på vakt

Datasikkerhetseksperten ber folk ta forhåndsregler for å unngå at uvedkommende får tak i sensitive personopplysninger om deg eller andre i familien: - Ikke kast bankutskrifter eller andre papirer med personopplysninger i søpla. Makulerer slike dokumenter. Sjekk også jevnlig bankkontoutskriftene dine for å se at det faktisk er du selv som har foretatt uttakene. Søk opp deg selv på internett gjennom Google eller andre søkemotorer og sjekk hva som faktisk ligger ute. Pass også på postkassen din. Det kan være lurt med lås slik at ikke hvem som helst kan stjele brevene dine.

Plassering i Gjøvik

Gjøvik og det høyteknologiske miljøet der er et godt egnet sted å legge senteret, mener Orderløkken. - Det er ikke min oppgave å bestemme plassering. Men på Gjøvik er det nå etablert et stort miljø for informasjonssikkerhet. Det miljøet vil både ha fagkompetansen og næringslivet med seg til å gjøre en god jobbe med dette, sier han.(NRK)

Powered by Labrador CMS