Fingeravtrykk

Vil helst sjekke inn med fingeren

Et flertall av flypassasjerene setter pris på å kunne identifisere seg med pekefingeren når de gir fra seg bagasjen og går inn på flyet.

Publisert

Dette viser svenske SAS' undersøkelse etter at flyselskapet i år innførte avlesning av fingeravtrykk på nesten alle innenriksflygninger, skriver dn.se, nettstedet til Dagens Nyheter.

50 prosent av alle innenrikspassasjerer sjekker inn bagasje. Av disse velger 95 prosent å legge pekefingeren to ganger på en avleser istedenfor å vise id-dokumenter, første gang når de har levert fra seg bagasjen og andre gang når de går gjennom utgangen til flyet.

75 prosent positive

SAS har spurt 5000 passasjerer hva de synes om den nye teknikken. Av disse har hittil 1200 svart. 75 prosent av dem som har svart, setter pris på muligheten, mens 6 prosent er negative. Men blant dem som reiser ofte, er 80 prosent positive og bare 4,6 prosent negative.

Sikrer at rett passasjer er med

Hensikten med kontrollen, som utføres ved såkalt biometri, er å sikre at de som har levert fra seg bagasjen, også går om bord på flyet. Det er et myndighetskrav at flyselskapene må matche bagasje og passasjer slik at ingen ska kunne sende med en veske uten selv å gå om bord. - Det blir en smidigere reise når du ikke behøver å lete fram id-dokumenter flere ganger, sier pressesjef Mikael Lindberg i SAS.

Ingen identifisering

I motsetning til bruk av id-kort identifiseres aldri personen som leverer fra seg bagasjen og går om bord på flyet. Når reisen er slutt, slettes informasjonen, og det eneste flyplasspersonellet vet, er at det var samme person som leverte kofferten som gikk om bord. Om passasjeren ikke kommer til utgangen etter at bagasjen er blitt fraktet om bord, må bagasjen tas ut av flyet igjen før det er klart for avgang. (dn.se)

"
Powered by Labrador CMS