Reporter1

Flere journalister blir drept på jobb

Stadig flere pressefolk blir drept på jobb. 2007 ble det verste året siden 1994. Det jobbes hardt med å bedre sikkerheten.

Publisert

I fjor ble 134 journalister og andre medieansatte drept mens de utførte arbeidet sitt. Det viser tall fra den Internasjonale Føderasjon av Journalister. Statistikken forteller at pressefolk i økende grad utsettes for direkte angrep fordi de er presse, påpeker leder Elin Floberghagen i Norsk Journalistlag (NJ) til Dagsavisen.

- Spesielt har det blitt mer risikabelt å være journalist i konfliktområder. Det er farligst å være lokal journalist, men også vestlige journalister blir oftere angrepet, sier Floberghagen.

NJ-lederen konstaterer at pressefolk til tross for den økende risikoen ikke kan unngå å være på jobb.

- Journalister må gjøre arbeidet sitt. Det finnes situasjoner det er vanskelig å gardere seg mot, men man kan ikke unnlate å være til stede, sier Floberghagen.

Krav om beskyttelse

De siste årene har journalistorganisasjoner og FN jobbet for å bedre sikkerheten for pressen. I 2006 vedtok FN at journalister har krav på spesiell beskyttelse, på linje med helsepersonell og andre som jobber i krigsområder. Norsk Journalistlag forbereder også et eget sikkerhetskurs for norske pressefolk, som skal være klart til høsten.

- Vi vil tilby kurs i forberedelser, sikkerhet og beredskap før journalistene reiser ut. Vi har planlagt dette en god stund, men det blir skremmende aktuelt nå. Det er 15 år siden sist en norsk journalist ble drept på jobb ute, men det kommer veldig tett på når det skjer, sier NJ-lederen.

Høye drapstall

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund påpeker at journalister har fått en vanskeligere og farligere jobb i konfliktområdene.

- Ekstreme grupper angriper ikke bare soldater, men også journalister, sivile og andre som er i veien, påpeker Kokkvold.

Ifølge Komiteen for å beskytte journalister (CPJ) var 70 prosent av dødsfallene blant reportere i fjor regelrette drap, mens resten har vært i forbindelse med kamphandlinger eller andre farlige oppdrag.

Ifølge Reportere Uten Grenser blir bare rundt 10 prosent av journalistdrap oppklart.

*Irak var farligst i 2007, der ble 31 journalister drept. 30 av dem var lokale irakiske mediefolk, og ni jobbet for internasjonale medier.

*Sju pressefolk ble drept i Somalia i 2007.

*Fem ble drept i Pakistan og Sri Lanka, mens to journalister ble drept i Afghanistan i fjor.

Powered by Labrador CMS