Eksamen

Vil overvåke teoriprøven

Avansert overvåkingsutstyr bør installeres for å hindre juks til teoriprøven for førerkort, mener Statens vegvesen.

Publisert

Statens vegvesen region øst har avslørt flere tilfeller der folk har fått hjelp til prøven via radiosamband med hjelpere i biler utenfor teoriprøvelokalene, melder NRK Dagsnytt.

Sender og mottaker tapet til kroppen

- Jukset er nå blitt avansert, ifølge seksjonsleder Bente Skjetne ved Lillestrøm trafikkstasjon. Hun viser til et eksempel der en 40 år gammel mann oppførte seg mistenkelig i prøvelokalet. - Da vi begynte å sjekke litt, så vi en ørepropp, og at han snakket inn i en mikrofon. Da han løftet på genser og skjorte, kom utstyret til syne, sier Skjetne til NRK.

"

Godt organisert

Sender og mottaker er tapet til kroppen. Juksemakerne er utstyrt med stemmeforsterker og ørepropp i diskret hudfarge. Utenfor teoriprøvelokalene sitter medhjelperne i biler bak sotete vinduer. Vegvesenet har så langt oppdaget tre slike jukseforsøk, men sier at jukset kan bre om seg fordi det er svært godt organisert.

Kostbar hjelp til teoriprøven

Radiosambandsutstyret har kandidatene betalt dyrt for: Det koster mellom 15 000 og 30 000 norske kroner å få låne dette utstyret, og få hjelp til å bestå teoriprøven.- Det bør derfor installeres utstyr som overvåker eller ødelegger for radiosamband inne i teoriprøvelokalene. Det ligger jo et trafikksikkerhetsproblem i dette, mener Skjetne.

Usikkert på landsbasis

Ifølge Vegdirektoratet er det for tidlig å si om videoovervåkingen blir innført på landsbasis.Vi må først prøve ut utstyret litt først for å se om det motvirker jukset slik vi ønsker, sier rådgiver Lasse Haslie i Vegdirektoratet. Gjør det det, må vi se nytten av å investere i utstyr som sørger for at jukset ikke kan gjennomføres, sier Haslie til NRK Dagsnytt.(NRK)

"
Powered by Labrador CMS