Sivilforsvaret

Bekymret for sikkerheten til sivilforsvaret

Sivilforsvarets utdaterte utstyr går på sikkerheten løs for mannskapene og gjør jobben deres vanskelig, advarer direktøren i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Publisert

Sivilforsvaret sliter med for gammelt utstyr. (Foto: Jan Tveita)

Sivilforsvaret må fortsette å slite med 30 år gamle uniformer og utstyr som hører hjemme på museum, dersom regjeringens forslag til neste års statsbudsjett blir vedtatt. Ifølge forslaget får Sivilforsvaret 5 millioner kroner til investeringer i nytt utstyr. Regjeringen har selv anslått behovet til 162 millioner kroner.

På sikkerheten løs

Sivilforsvaret er den operative delen av Direktoratet for samfunnssikkerhet

Jon A. Lea, DSB.

og beredskap (DSB), der øverste sjef er direktør Jon A. Lea. Han støtter distriktssjefene i Sivilforsvaret, som i forrige uke slo alarm om at utrustningen for de tjenestepliktige mannskapene er så umoderne at det kan gå ut over sikkerheten og krav til helse og miljø. - Etterslep og forsinkelser på helt nødvendige investeringer og fornying av utstyr, blant annet nye innsatsuniformer, bekymrer fordi det skaper mange utfordringer for å ivareta personellets sikkerhet under innsatser og deres muligheter for å løse aktuelle oppgaver, sier Lea.

Storberget-kritikk

- Det er betydelig frustrasjon og uro i Sivilforsvaret etter at forslaget til statsbudsjett ble lagt fram, uttaler distriktssjefene. De retter kritikken spesielt mot justisminister Knut Storberget (Ap). Etter skogbrannen i Froland i fjor uttalte han at brannen klart viste de store utfordringene det gamle utstyret gir for mannskapene. - Jeg er også informert om at innsatsen til tider medførte en klar risiko for mange mannskaper, sa Storberget.

Løftebrudd

I Stortingsmeldingen om Sivilforsvaret lover regjeringen å komme tilbake til Stortinget med konkrete forslag i de årlige forslag til statsbudsjett.En samlet forsvarskomité svarte med å be regjeringen følge opp og tilføre Sivilforsvaret midler som gjør det i stand til å anskaffe uniformer, kjøretøy og annet materiell som er nødvendig for dagens og fremtidens behov. - Vi oppfatter det som et løftebrudd at Stortingets bevilgningsoppdrag til regjeringen ikke følges opp i forslaget til statsbudsjett for neste år, sier Erik Furevik, som er leder av distriktssjefenes arbeidsutvalg i Sivilforsvaret.

(NTB)

Powered by Labrador CMS