Brannmannskaper

Bølge av brannstiftelser mot svenske butikker

Svensk Handel skal diskutere sikkerheten for dagligvarehandelen i Södertälje i dag etter en rekke brannstiftelser i matbutikker denne uken.

Publisert

- Det ligger ikke noe politisk budskap bak brannene i matbutikkene i Södertälje i Sverige, mener sikkerhetssjef Dick Malmlund i Svensk Handel. Dette er konklusjonen han trekker etter å ha snakket med politiet. Svensk politi tilbakeviser også at det skulle dreie seg om politiske handlinger, skriver Svenska Dagbladet på sine nettsider SvD.se. - Det blir bare spekulasjoner, sier pressetalsmannen Kia Samrell.

Totalt utbrent

To dagligvarebutikker er totalt utbrent som følge av ildspåsettelser, to har fått alvorlige brannskader og ytterligere to ble forsøkt påtent før jul i fjor. Södertälje har blitt rammet av en bølge av brannstiftelser mot dagligvarebutikker.

Global Intifada

" Nå spekuleres det i om en løst sammensatt gruppering kalt Global Intifada kan stå bak brannene. Men det er en teori som Malmlund ikke tror på.- Vi har kommet fram til, slik politiet også har gjort, at det ikke ligger noe politisk budskap bak brannene. Politiet i Södertälje mener også at det ikke er noe som tyder på at denne gruppen står bak.

Svært uvanlig

At en by rammes av så mange påsatte branner i butikker som Södertälje har gjort denne uken, er likevel svært uvanlig, ifølge Malmlund. Det som taler imot at politiske grupperinger står bak, er at brannene er avgrenset til nettopp Södertälje. I slike tilfeller pleier vanligvis angrepene finne sted på landsbasis. - Hvorfor skulle en politisk gruppering slå til bare mot butikker i denne byen, spør han. For eksempel slår gjerne dyrevernaktivister til mot pelshandel på landsbasis.

Skal drøfte sikkerheten

Svensk Handel skal i dag diskutere sikkerheten med de rammede matbutikkene. En rekke sikkerhetstiltak er allerede på plass, men Malmlund vil ikke avsløre noen detaljer.Men han innrømmer at det er vanskelig å beskytte seg mot denne typen påsatte branner. Ifølge de opplysningene han sitter inne med, skal brannene ha startet inne i butikkene etter stengetid, og butikkene skal også tidligere ha vært utsatt for skadeverk.

Ingen tegn på innbrudd

Det finnes ingen tegn på innbrudd i butikkene, noe som tyder på at brannene er anlagt i åpningstiden og har spredt seg raskt etterpå. Det kan også ha vært plassert tidsinnstilte brannbomber inne i butikkene i åpningstiden.- Gjerningsmennene har lagt inn tidsforskyvning ved de tidigere brannene også, sier Malmlund. (SvD.se)

"
Powered by Labrador CMS