Soldat

Bruken av private militære øker

Private militære foretak blir stadig mer vanlig i moderne konflikter. De to nordmennene som er fengslet i Kongo, skal være tilknyttet den militære sikkerhetsbransjen.

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com)

- Utbredelsen av private militære foretak som opererer i høyrisikoområder, har økt kraftig siden 1990-tallet, sier den svenske forskeren Joakim Berndtsson ved Institutt for globale studier ved Göteborgs universitet til NTB. Berndtsson har skrevet en doktoravhandling om private militære foretak som han nylig presenterte i Oslo.

- Problemet med den økende tilstedeværelsen av private militærgrupper er at myndighetene mister den demokratiske kontrollen over volden, sier forskeren.

Uoversiktlig

De to nordmennene som er fengslet i Kongo, skal være tilknyttet den private sikkerhetsbransjen, og skal ha vært i ferd med å danne et eget privat sikkerhetsselskap i Uganda under navnet The Directors Special Uganda, skriver Dagbladet.

En av de to skal tidligere ha jobbet for det norske paramilitære sikkerhetsselskapet Special Intervention Group (SIG).

Den svenske forskeren peker på at det eksempelvis i Irak har vært en enorm økning i tallet på private sikkerhetsforetak i perioden 2003-2007.

Også under konfliktene i Angola og i Sierra Leone på slutten av 1990-tallet økte bruken av innleide soldater fra private sikkerhetsforetak, opplyser Berndtsson.

- Dette er en utvikling som også skjer i Kongo, sier forskeren.

Mange væpnede grupperinger gjør konfliktene mer komplekse, både militært og politisk, påpeker han. For sivilbefolkningen blir det blant annet vanskelig å få oversikt over hvilken side de ulike gruppene tilhører. Et annet problem for de sivile er at de ikke vet hvilken agenda de private aktørene har.

- Mange av de innleide soldatene legger gjerne all sin lojalitet hos sine oppdragsgivere og er ikke interessert i å beskytte sivilbefolkningen, sier Berndtsson.

For penger

- Kritikerne av den private sikkerhetsbransjen mener det er et moralsk dilemma at bransjen tjener penger på krig. Den internasjonale normen er at man skal slåss for en sak eller for en nasjon, men ikke for penger, sier Berndtsson.

De private sikkerhetsselskapene opererer gjerne i høyrisikoområder hvor de beskytter enkeltselskaper eller landets regjering. Ikke alle aktørene har våpen i hånd. I USA har bruken av privat beskyttelse økt betraktelig i områder med mye kriminalitet.

Også i Norge og Sverige øker bruken av privat vakthold, for eksempel på kjøpesentrene og på offentlige steder, understreker forskeren.

(NTB)

Powered by Labrador CMS