Nødetatene i trafikkulykke

Det nye nødnettet i fare

Politi og brannvesen sliter med gammelt og utdatert sambandsutstyr. Nå frykter de for fremtiden til det nye nødnettet.

Publisert

Politiet er bekymret for det nye nødnettet. (Illustrasjonsfoto)

Politiets data- og materielltjeneste (PDMT) advarer nå mot kollaps, skriver Aftenposten. I et brev til politidirektør Ingelin Killengreen peker PDMT-direktør Lars Bøhler på de vesentlige prosjektforsinkelser, prosjektets omfang og kompleksitet, samt den knallharde kritikken av prosjektet fra Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi).

PDMT uttrykker stor bekymring

- Jeg vil anbefale at det holdes et høyt fokus på sannsynligheten av at Siemens/Nokia faktisk makter å gjennomføre sitt leverandøransvar i henhold til kontrakt, skriver direktør Bøhler i brevet.

Milliardkontrakt

" Høsten 2006 fikk Siemens, og senere Nokia Siemens Networks (NSN), kontrakten til en verdi av 3,6 milliarder kroner for å bygge et nytt digitalt og avlyttingssikkert radiosambandsnett for brann, politi og helse. Politiet avventer nå om Direktoratet for nødkommunikasjon, som har hovedansvaret, vil anbefale en prøveperiode. Og: Mener man selskapet er i stand til å levere i henhold til kontrakten?-Vi er veldig opptatt av at det vi får skal være bra, sikkert og trygt, sier avdelingsdirektør og prosjektansvarlig Tore Lorentzen i Politidirektoratet. Tidligere denne måneden truet helsedirektør Bjørn-Inge Larsen med å stanse nødnettet i påvente av en grundig evaluering.

Alvorlige konsekvenser

Politiets data- og materielltjeneste peker i sitt brev på at de omfattende forsinkelsene får følger for politiet. Mest alvorlig er det i Follo og Østfold, samt Politiets sikkerhetstjeneste i Oslo, som bruker det gamle EDACS-systemet. Det er et digitalt radionett, som ble innkjøpt til OL på Lillehammer, og som nå er 15 år gammelt. PDMT foreslår at det utredes alternative løsninger. Det betyr at politiet må bruke ressurser på å holde det gamle nettet i drift mens de venter på nødnettet. Brann- og redningsetatene er også bekymret. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har fått i oppdrag å lede innføringen av nødnett i brannvesen og 110-sentraler. - Vi er bekymret fordi slitasjen nå er såpass stor at det må brukes betydelige investeringer for å opprettholde dagens løsning, sier prosjektleder hos DSB, Jan Helge Kaiser, som legger til at forsinkelsene og usikkerheten også sliter på personellet som deltar i prosjektet.

Utfordring for leverandørene

Nokia Siemens Networks (NSN) hevder de skal klare å gjennomføre leveransen.- Vi har lang erfaring med utbygging og drift av store nettverk. Nødnettet er et utfordrende prosjekt, med spesielt strenge tekniske krav, men dette skal vi klare, sier kommunikasjonsansvarlig for nødnett hos NSN i Norge, Hilde Holte Eriksen. Hun understreker at det bygges ett nett som skal tilfredsstille avanserte behov hos tre ulike brukergrupper. Dessuten har økende mediefokus rundt stråling ført til uforutsette forsinkelser i kommunale byggesaker, legger Holte Eriksen til.(aftenposten.no)

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS