Ran bensinstasjon 0944

Faretruende ransøkning

Banker og postkontorer har blitt nærmest umulige mål for ranere de siste årene, og enklere mål som yter mindre motstand, har økt i popularitet hos skurkene. Kiosker har vært ekstra ille utsatt, skriver nettstedet fastfood.no.

Publisert

Altfor mange ran i KBS. (Ill.foto: Trond Erik Hillestad)

Tall fra Oslo politidistrikt viser at utviklingen i antall ran mot personer øker raskt. Grove personran økte med 52 prosent fra første halvår 2007 til første halvår i fjor. Økningen fra fjorårets seks første måneder til årets første halvår er på 67,5 prosent, skriver Dagsavisen.

En tendens i ransbølgen er økt bruk av vold. Ofre får kniv mot strupen og trues til å gi fra seg mobiltelefoner, lommebøker og andre verdigjenstander. Totalt sett ble det i hovedstaden i første halvår i år registrert 594 anmeldelser for alle typer ran og utpressing. Det er 30,5 prosent mer enn i samme periode i fjor.

Simple ran av personer, som ikke innebærer de mest livstruende truslene og alvorlig bruk av vold, har økt med 17,5 prosent i samme periode.

Ikke bare personer blir ofre for volden. Også handelsstanden merker at det er økning i antall ran av butikker, kiosker og bensinstasjoner. Ofte trues det med skytevåpen, og ranerne er gjenger ikledd finlandshetter.

Samtidig med den voldsomme ransøkningen i Oslo, er politiet i stadig mindre stand til å oppklare forbrytelsene. Oppklaringsprosenten i første halvår i fjor var på 20,6 prosent. I første halvår i år var den på 19,3 prosent. Åtte av ti ranere sover dermed godt om natten.

Powered by Labrador CMS