Oljeplattform

Forsvaret for terrorfokusert

For­svars­mi­nis­te­ren slår omstillings­retrett, og vil ha god gammel­dags geo­po­li­tikk til­bake.

Publisert

For­svars­mi­nis­ter Anne-Gre­te Strøm-Erich­sen inn­røm­mer at Norge har vært for foku­sert på ter­ror­krig og så­kal­te asymetriske trus­ler et­ter ter­ror­an­gre­pe­ne i USA 11. sep­tem­ber 2001.

- Det sik­ker­hets­po­li­tis­ke tids­skil­let vi stod over­for et­ter 11. sep­tem­ber fo­ku­ser­te på om­stil­ling til let­te og ras­ke ka­pa­si­te­ter. I sin ren­dyr­ke­de form sto ver­ken fre­gat­ter el­ler ubåt­vå­pe­net øverst på øns­ke­lis­ten innen­for et slikt for­svars­kon­sept, sier Strøm-Erich­sen.

Har over­til­pas­set om­stil­lin­gen

- Ho­ved­inn­ret­nin­gen på end­rin­ge­ne av For­sva­ret har vært rett. Men det har vært en viss fare for at man over­til­pas­set om­stil­lin­ge­ne i ret­ning av et lett og mo­bilt for­svar, sa for­svars­mi­nis­te­ren.

- Vi ser be­ho­vet for et for­svar som har noe mer vekt på opp­drag hjem­me, som sat­ser noe mer på FN, og som er mer ro­bust og til­pas­set til å stå ute leng­re, me­ner Strøm-Erich­sen.

Der­med er det igjen du­ket for vekst i For­sva­ret - og for­svars­mi­nis­te­ren bruk­te lang tid på å skry­te av nytt ut­styr som fre­gat­ter, nye kyst­vakt­far­tøy, nye MTBer og en hær som har økt mann­ska­pet med 40 pro­sent si­den re­gje­rings­skif­tet.

Russ­land og geo­po­li­tikk

For­svars­mi­nis­te­ren drar der­med den sik­ker­hets­po­li­tis­ke hoved­fokusen til­ba­ke til su­ve­re­ni­tets­hånd­he­vel­se av Nor­ge, nor­ske in­ter­es­ser i nord­om­rå­de­ne, og et sta­dig mer selv­sik­kert Russ­land.

For­svars­mi­nis­te­ren har al­le­re­de star­tet dia­lo­gen med blant and­re Dan­mark om fel­les for­svars- og be­red­skaps­sam­ar­beid i po­lar­om­rå­de­ne. Mer utra­di­sjo­nelt er det at nor­ske ma­ri­ti­me in­ter­es­ser plut­se­lig mø­ter fjer­ne stor­mak­ter som Kina, Ja­pan og Sør-Ko­rea.

- Ev­nen til over­våk­ning, mi­li­tært nær­vær, søk og red­ning og ol­je­vern er i dag svært lav i po­la­re om­rå­der. Det er na­tur­lig at Nor­ge står sen­tralt i ut­vik­lin­gen av fel­les løs­nin­ger på dis­se pro­blem­stil­lin­ge­ne. I året som har gått har vi der­for etab­lert nær­me­re po­li­tis­ke kon­tak­ter med Kina, Ja­pan, Sør-Ko­rea og In­dia, med et sær­lig fo­kus på ma­ri­tim sik­ker­het og Nord­område­spørsmål i en ny geo­po­li­tisk vir­ke­lig­het.

For­svars­mi­nis­te­rens tale kan leses på for­svars­de­par­te­men­tets hjemmesider.

Kilde: Forsvaret for lett og terrorfokusert (Dagbladet)

"
Powered by Labrador CMS