Kristian Faeste Xtra 3

Hordaland best på beredskap

Hordalands­bed­rift­ene har landets beste smitte­vern mot svine­influ­ensa. Hele 7 av 10 arbeids­takere i Horda­land sier at bedrif­ten har satt i gang tiltak for å begrense smitte av syk­dom­men. Resten av Vest­landet følger hakk i hæl.

Publisert

I Nord-Norge og rundt Oslo, derimot, er bered­skapen dårligst. Dette viser en fersk under­søkelse gjennom­ført av analyse­byrået InFact på vegne av bemannings­selskapet Xtra personell.

Kristian Fæste i Xtra Personell

– Det er oppløftende at Hordaland-bedriftene har tatt alvoret innover seg og sørget for god bered­skap mot smitte av svine­influensaen. Enkle hygieniske tiltak som tilførsel av anti­bak­teri­elle midler på arbeids­plassen kan være nok. Fri til å ta vaksine er også et tiltak som kan forhindre unødvendig høyt syke­fravær i bed­riften sier admini­strerende direk­tør Kristian Fæste i Xtra personell.

Les også: Slik møter du influ­ensa­faren

I Oslo er det kun litt over halv­parten av arbeids­takerne som sier at arbeids­plassen deres som har satt i gang tiltak mot spredning av svine­influ­ensaen.

– Det er bekymrings­fullt at relativt mange Oslo-bedrifter ikke har iverksatt noen tiltak. Med landets høyeste folke­tall vil Oslo kunne være spesielt utsatt dersom den nega­tive utvik­lingen av pan­demien fortsetter. Et kunstig høyt syke­fravær kan få store konse­kvenser for den enkelte bedrift, men også for norsk økonomi generelt, sier Fæste.

Det er imidlertid nord­lendingene som gir uttrykk for den dårligste smitte­bered­skapen på jobben. Her sier 39,6 prosent at det ikke er innført tiltak mot svine­influ­ensa­smitte på jobben.

Les også: Planlegg for bortfall av arbeids­takere

Privat sektor henger etter

Offentlige virksom­heter har i langt større grad tatt alvoret innover seg og igang­satt aktive tiltak mot svine­influ­ensa­smitte. Mens hele 70 prosent av alle ansatte i offentlige virk­som­heter sier det er iverk­satt tiltak mot svine­influ­ensa­smitte på jobben, er tilsvarende andel for nærings­livet kun 53 prosent.

– Dette bør være en vekker for alle berørte bedrifter i nærings­livet. Man er jo like disponert for smitte i private bedrifter som i offentlige virksom­heter. Enkle tiltak som anti­bakteriell hånd­vask bør være et minste­krav for smitte­vern i alle virksom­heter. Selv gir vi, foruten gode råd og midler for god hånd­hygiene, også våre ansatte fri for å la seg vaksinere, sier Fæste som forventer økt etter­spørsel etter vikarer i tiden fremover.

Les også: Du kan få syke­melding over telefon (HMS-magasinet)

Blant offentlige virk­som­heter er det ikke over­raskende helse­sektoren som i størst grad har iverk­satt tiltak mot svine­influ­eansa­smitte.

"

Har din virk­som­het iverk­satt tiltak for å for­hindre svine­influensa? Lands­om­fattende under­søkelse utført av InFact AS i perioden 28.-29. oktober 2009

Blant de ulike bransjene i privat sektor har bank og finans­sektoren mest grunn til å være fornøyd med smitte­vern­bered­skapen. På den andre siden finner vi service­sektoren der kun 41 prosent av de ansatte sier at arbeids­giver har satt i gang tilgang mot svine­influ­ensa­smitte.

– I service­sektoren finner vi restaurant- og hotell­bransjen der store folke­mengder omgås til daglig. Her bør smitte­bered­skapen være spesielt god, sier Fæste.

Les også: Gode hygieneregler reduserer smittefaren (HMS-magasinet)

Den lands­repre­senta­tive under­søkelsen ble gjennom­ført av InFact den 29. oktober, og 1026 personer ble spurt over telefon.

Kilde: Pressemelding fra Xtra personell

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken!

"
Powered by Labrador CMS