Karl Eide .JPG

Internasjonal heder til Kai Eide

Den europeiske avdelingen i verdens største organisasjon for sikkerhetsfolk har tildelt sin hederspris til den norske diplomaten og fredsmegleren Kai Eide.

Publisert

Fra prisutdelingen: Fra venstre president Henrik Seip i ASIS Norway, Kai Eide og Regional Vice President Helge Kvamme i ASIS Europe. (Foto: Jan Tveita)

ASIS International har kåret den norske diplomaten Kai Eide som vinner av ASIS International's 2009 European Award for Distinguished Contributions to Societal Security. Eide er for tiden spesialrepresentant i Afghanistan for FNs generalsekretær og verdensorganisasjonens øverste sjef i landet.

Prestisjetung pris

Med dette har en nordmann vunnet en av de mest prestisjetunge utmerkelsene i den internasjonale sikkerhetsverdenen. ASIS ble startet i 1955 og teller i dag over 37 000 ledende sikkerhetsfolk over hele verden.

Lang internasjonal erfaring

I sin begrunnelse vektlegger juryen Eides mangeårige innsats for fred og forsoning i det tidligere Jugoslavia. Han var blant annet spesialutsending for FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan i 2004-2005, med spesielt ansvar for å skape fortgang i den politiske prosessen i Kosovo.

Kosovo

De to rapportene hans - i 2004 og 2005 - dannet grunnlaget for Sikkerhetsrådets veivalg. Eide påviste i disse rapportene at Kosovo virket destabiliserende i regionen, og at en snarlig løsning var helt nødvendig. Dette arbeidet ble videreført av den tidligere finske presidenten Martti Ahtisaari, som senere har mottatt Nobels fredspris blant annet for sitt arbeid på Balkan. Eide nyter stor respekt blant de mange gruppene i det tidligere Jugoslavia, og det har blitt sagt at han i en fase var den eneste internasjonale megleren som alle stolte på og ville snakke med. På denne måten maktet han å skape dialog under meget krevende omstendigheter.

- Kai Eides innsats er en påminnelse om at virkelig sikkerhet er umulig uten fred, tillit og stabilitet, sier Henrik Seip, president for ASIS Norway, i en kommentar. Hans arbeid viser oss at det nytter, og at små land kan spille en viktig rolle for internasjonal sikkerhet.

Eide skulle opprinnelig motta prisen tidligere i år under den årlige konferansen i ASIS Europe i Montreux i Sveits, men ble forhindret. Derfor mottok han prisen under et medlemsmøte i ASIS Norway i Oslo i går.

Powered by Labrador CMS