Brannsikkerhetsutstyr.jpg

Kjøp ikke brannsikkerhet av svindlere

Norsk brannvernforening registrerer stadig oftere at dørselgere av brannsikkerhetsutstyr utgir seg for å representere foreningen.

Publisert

Dagfinn Kalheim

- Vi er mektig lei av at skruppelløse cowboyer i sikkerhetsbransjen misbruker navnet vårt i salgsøyemed, sier adm. direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Ingen utstyrsleverandør

Han ber publikum avslå ethvert tilbud om kjøp av røykvarslere, håndslokkeapparater og annet brannsikkerhetsutstyr fra telefon- og dørselgere som hevder å representere Norsk brannvernforening.

- Vi er ingen utstyrsleverandør, og har heller ingen selgere som driver oppsøkende salg av brannsikkerhetsutstyr, opplyser Kalheim.

Ren svindel

Brannvernforeningen har det siste året mottatt henvendelser fra boligeiere i Oslo, Bergen, Drammen, Trondheim og Sandefjord. Disse er blitt lurt til å tro at de hadde med selgere i Brannvernforeningen å gjøre. Det er særlig eldre enslige kvinner som utsettes for de falske selgernes dør-til-dør-salg av brannsikringsutstyr. I noen tilfeller har selgerne også utgitt seg for å være inspektører fra Brannvernforeningen for å komme over dørstokken til kundene.

- Personene bak denne virksomheten har åpenbart ingen moralske sperrer mot å lure kundene opp i stry. Vi har aldri hatt egne inspektører som driver oppsøkende kontroll av brannsikkerheten i boliger, poengterer Kalheim.

På generelt grunnlag ber han folk være skeptiske til dørselgere som tilbyr produkter og tjenester i brannsikkerhet. I slike tilfeller bør du be om legitimasjon, referanser og et skriftlig tilbud før du vurderer å kjøpe noe som helst. Det kan også lønne seg å sammenlikne tilbudet med tilsvarende tjenester fra andre leverandører.

Kjøp trygt hos seriøse leverandører

- Det tryggeste er å kjøpe brannsikkerhetsutstyr hos anerkjente leverandører med faste utsalgssteder. Blir du oppsøkt av dørselgere som opptrer mistenkelig eller med falsk identitet, er vårt råd å gå til politiet og anmelde forholdet, sier Kalheim.

Han påpeker at Brannvernforeningen verken har ressurser eller ser det som sin oppgave få bukt med svindel og snuskete salgsmetoder blant aktører i sikkerhetsbransjen.

- Av hensyn til sitt eget omdømme er dette noe sikkerhetsbransjen selv bør ta initiativ til å få ryddet opp i, mener Kalheim.

(Pressemelding fra Norsk brannvernforening)

"
Powered by Labrador CMS