Brannbilde

Kleppa krever automatisk brannslukking

Kom­mu­nal- og re­gio­nal­mi­nis­ter Magn­hild Mel­tveit Klep­pa (Sp) kre­ver au­to­ma­ti­ske sluk­ke­an­legg i nye in­sti­tu­sjo­ner fra 1. ja­nu­ar 2010. Kra­vet kom­mer i den nye plan- og byg­nings­lo­ven, som skal gjel­de fra sam­me dato.

Publisert

Klep­pa sier til NTB at ut­kas­tet til ny plan- og byg­nings­lov lig­ger til be­hand­ling i Stor­tin­get. Den skal føl­ges opp med for­skrift. En ny for­skrift skal på hø­ring i mai.

I om­sorgs­bo­li­gen som brant i Høy­an­ger natt til man­dag, var det ikke sprink­ler­an­legg el­ler and­re tek­nis­ke løs­nin­ger for au­to­ma­tisk brann­sluk­king. Tre be­boe­re på 87, 88 og 94 år ble på­ført al­vor­li­ge røyk­ska­der.

Les også: Det må tenkes nytt for å få ned tallet på dødsofre etter brann

Høy­an­ger-bran­nen

– Uav­hen­gig av bran­nen i om­sorgs­bo­li­gen i Høy­an­ger, har be­ho­vet for au­to­ma­ti­ske sluk­ke­an­legg i byg­nin­ger der det er mye folk vært drøf­tet. Spe­si­elt gjel­der det­te på in­sti­tu­sjo­ner der det er be­hov for eks­tra røm­nings­tid. Det har vært vår in­ten­sjon å kon­kre­ti­se­re det­te i for­skrif­ten, sier Klep­pa.

Hun leg­ger til at det fra Hus­ban­kens side stil­les krav om gode brann­tek­ni­ske løs­nin­ger, men at det­te nå også skjer­pes gjen­nom plan- og byg­nings­loven som alle må for­hol­de seg til.

Les også: Larvik kommune bruker 15 millioner for å sikre omsorgsboliger

" Hil­ses vel­kom­men av kommune

Ord­fø­rer Kjar­tan Long­va (Ap) i Høy­an­ger sier til NTB at et krav i plan- og byg­nings­lo­ven om au­to­ma­ti­ske sluk­ke­an­legg hil­ses vel­kom­men.

– Om­sorgs­bo­li­gen som brant had­de ikke sprink­ler­an­legg for­di det ikke var krav til et slikt an­legg i 1999. Noe slikt krav er det frem­de­les ikke i den­ne ty­pen bo­li­ger, men vi ser jo at det ikke er sto­re for­skjel­len mel­lom en sju­ke­heim og en om­sorgs­bo­lig. Be­bo­er­ne er i stor grad av­hen­gi­ge av rul­la­tor og heis. Hei­sen er det før­s­te som står når det blir brann.

Les også: Alle bør ha automatisk slokking

Blir sløy­fet for å spare penger

Så len­ge det ikke er krav til sprink­ler­an­legg, kan det lett bli sløy­fet av kom­mu­ne­ne for å spa­re pen­ger. Når kra­vet kom­mer i plan- og byg­nings­lo­ven, må alle for­hol­de seg til det, sier Long­va.

Long­va sier at nye­re om­sorgs­bo­li­ger i kom­mu­nen er ut­styrt med sprink­ler­an­legg. Det ser nå ut til at om­sorgs­bo­li­gen som brant kan byg­ges opp igjen.

– Da vil vi også ha sprink­ler­an­legg i dis­se bo­li­ge­ne, sier Long­va.

Kilde: ©NTB

"
Powered by Labrador CMS