Forsvarsøvelse-2

Mulig forbud mot norske leiesoldater

Generaladvokat Arne Willy Dahl mener Kongo-saken har aktualisert spørsmålet om å forby at personer tilknyttet Forsvaret kan delta i militær aktivitet i fremmede land, melder NTB.

Publisert

(Foto: Jan Tveita)

Dahl skriver om denne saken i et brev til Forsvarsdepartementet og Justisdepartementet og tar til orde for ny lovgivning på dette området.

Lov fra 1937

Generaladvokaten viser blant annet til en fullmaktslov fra 1937, som ikke har vært aktivisert siden den spanske borgerkrigen. Denne loven fastslår i paragraf 1 at Kongen kan utferdige forbud mot at noen her i riket lar seg verve til fremmed krigstjeneste for et land hvis statsborger han ikke er.

Det kan også settes forbud mot at noen reiser fra Norge til et sådant land for å delta i krig. Brudd på denne loven kan straffes med bøter eller fengsel i inntil tre måneder.

Kongo-saken

Generaladvokaten tar utgangspunkt i dødsdommene mot Tjostolv Moland og Joshua French – og at det er blitt hevdet at deres opphold i Afrika hang sammen med blant annet opplæring av militært sikkerhetspersonell. Han påpeker at de to har bakgrunn fra Forsvaret.

– Generaladvokaten har ikke noen oppfatning om sannheten i de påstandene som fremsettes, men er blitt gjort kjent med at andre militære overveier lignende aktiviteter, heter det i brevet.

Dahl opplyser at det i denne forbindelse er stilt spørsmål fra militært hold om det foreligger noe forbud mot at befal i sin ferie påtar seg slike opplæringsoppdrag i utlandet.

(NTB)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken!

"
Powered by Labrador CMS