Betalingsterminal-med-chip

Ny type kortsvindel

Over 20 betalingsterminaler er stjålet fra butikker i Oslo-området i det siste. Trolig er planen å bruke dem i en ny type kortsvindel som nå er kommet til Norge.

Publisert

Magnetstripen kan skimes av kriminelle. Betal derfor heller med chip. (Foto: Pål Sønsteli)

En ny og avansert svindelmetode kommer for fullt i Norge, skriver Aftenposten. Betalingsterminaler stjeles fra butikkene. Deretter brukes bestemte komponenter fra dem for å kunne manipulere andre betalingsterminaler.

Hittil er det avslørt to tilfeller av slik svindel i Norge, ett i mars og et i begynnelsen av juli i butikken Lekehuset på Maxi Storsenter på Hamar, der over 200 betalingskort er blitt tappet for store beløp.

Frykter flere tilfeller

Men det kan bli langt flere tilfeller. Daglig leder Knut Kvalheim i Bankenes Standardiseringskontor sier til Aftenposten at de to sakene ikke har noen forbindelse med hverandre, ut fra metodene som er brukt. Men felles er det at det er internasjonale bander som står for kortsvindelen. I begge svindelsakene skjedde uttakene av kortene i andre land, i det første tilfellet i Toronto i Canada, og i det andre i Italia.

Norske minibanker kan ikke skimmes

De kriminelles forsøk på å skimme bankkort brukt i betalingsterminaler i butikkene er en konsekvens av at skimming av bankkort brukt i minibanker ikke lenger går i Norge. Alle norske minibanker har ifølge Kvalheim nå utstyr som umuliggjør skimming. Kvalheim forteller at de nå har bedt HSH om å informere butikker som kan være mulige mål for manipulering av betalingsterminalene.

Hver betalingsterminal har sin egen id

Det er heldigvis ikke så enkelt at de kriminelle bare kan stjele en terminal, manipulere den og bytte den ut med en vanlig betalingsterminal i en butikk. Hver enkelt av landets titusener av terminaler har nemlig sitt eget id-nummer. Svindlerne kan derfor bare bruke deler av de stjålne terminalene til å manipulere en terminal som står i den butikken id-nummeret tilsier at den skal stå i. Svindlerne trenger derfor god tid i butikken for å få til en slik operasjon.

Bruk chip

Det er bankene som tar regningen for dem som blir svindlet, sier Kvalheim, som har ett effektivt råd for å unngå ubehageligheter som følge av slik svindel: Bruk chip om du har et bankkort med chip, og terminalen godtar bruk av chip. Det er ikke mulig å skimme chipen, slik som det er med magnetstripen.

(Aftenposten)

Powered by Labrador CMS