Regjeringskvartalet-1

Ombygginger på sikkerheten løs

Ommøbleringer i regjeringen går på sikkerheten løs i Regjeringskvartalet.

Publisert

Regjeringskvartalet. (Foto: Jan Tveita)

I denne uken er det ventet at statsminister Jens Stoltenberg offentliggjør hvilke statsråder han skal ha med seg i den nye regjeringen. Men ommøbleringer i regjeringen går ut over sikkerheten i Regjeringskvartalet, skriver Aftenposten.

Dette slås fast i et notat fra Fornyingsdepartementet. Statsråder i Stoltenberg-regjeringen bygger om regjeringskontorene i et eneste kjør, skriver avisen videre. Og etter at regjeringsforhandlingene nå snart er fullført, er det nok en gang duket for ombygginger i området. Nå viser det seg at slike rokkeringer og flyttinger skjer så ofte at det går på sikkerheten løs i maktens korridorer.

En sikkerhetsutfordring

Både Fornyings- og administrasjonsdepartementet, utleier Statsbygg og driftsansvarlige Departementenes servicesenter er enige om at alle parter har en utfordring.

– Vi har i dag en situasjon der sikkerheten i Regjeringskvartalet ikke er tilfredsstillende, heter det i notatet fra Fornyingsdepartementet.

Fare for liv og helse

I flere regjeringskontorer har det vært satt i gang ombygginger som har ført til stengte rømningsveier.

– Den enkelte leietaker kan initiere ombygginger eller rokkeringer innenfor rammene av leieavtalen uten at eventuelle konsekvenser for resten av Regjeringskvartalet blir vurdert. Noen ombygginger har hindret rømningsveier eller overbelastet strømnettet og slik utgjort fare for sikkerheten i Regjeringskvartalet, påpeker departementet.

– Dette er såpass alvorlig at vi må ha systemer som sikrer at dette ikke skjer, sier departementsråd Karin Moe Røisland til Aftenposten.

Kontorer mørklagt

Et annet problem har vært at statsrådene har satt i gang kontorutvidelser og ombygninger som krever mer strøm. Dermed har departementet koblet seg til reservekraften i Regjeringskvartalet, med den følge at regjeringskontorer rett og slett er blitt mørklagt.

– Enkelte departementer ser et behov for reservekraft på sine områder. Da hender det at de kobler seg på reservekraft uten å ta hensyn til den totale strømforsyningen. Dette har ført til at vi har opplevd overbelastet stømnett, sikringsbrudd og at vi mister strømmen til store områder, sier forvalter Eivind Krogstad i Statsbygg Øst. Men Statsbygg vil ikke si til Aftenposten hvor strømbruddene har skjedd.

De to siste årene har antallet byråkrater økt med 171 personer i Regjeringskvartalet. Dermed oppstår det behov for både nye kontorer og møtelokaler.

(Aftenposten)

Powered by Labrador CMS