Soldater

Pentagon jakter på innsidetrusler

Få trusler er så fryktet som egne ansatte som blir illojale under­veis i ansett­elses­for­holdet. Også i Pentagon er prob­lem­stil­lingen aktuell, ikke minst etter vill­manns­skytingen på mili­tær­basen Fort Hood i Texas.

Publisert

Det finnes svarte får også i nor­ske virk­som­heter. Hvor bevisst er DU på inn­side­trus­selen?

Pentagon har siden 2005 utforsket metoder som kan avsløre medarbeidere med splittet lojalitet eller som har blitt radikalisert av utenfor­stående. Denne typen trussel antas å være et element ved Fort Hood.

Ifølge avisen USA Today skal slike studier være utarbeidet av det forsknings­senteret Defense Personnel Security Research Center i Monterey i California. Pentagon er naturlig nok verken villige til å snakke om studiene eller opplyse om de sikker­hets­for­anstalt­ninger som foreslås i studiene, var iverksatt da skytedramaet fant sted.

Militæret etterforsker nå om psykologen og majoren Nidal Hasan, som er siktet for å tatt livet av 13 kolleger ved Fort Hood, er blitt påvirket av en radikal muslim i Jemen. Også forsvars­minister Robert Gates har beordret en granskning for å avsløre eventuelle "interne svakheter".

Skaper urolige kolleger

I 2006 kom forsknings­senteret fram til retningslinjer for å finne potensielt farlige ansatte ved å undersøke en kombinasjon av adferd og psykologisk profil.

Insidere som utgjør en fare vil ofte oppføre seg på en måte som gjør medarbeidere bekymret.

En annen studie fra 2005 anbefalte at Pentagon bør forbedre informasjons­utveks­lingen mellom etter­forskere og utarbeide strammere retnings­linjer for å avsløre ansatte som kommuniserer med ekstremistiske grupper.

FBI har vedgått at en av deres anti­terror­grupper har overvåket e-post mellom Hasan og den radikale islamisten Anwar al-Awlaki, men uten å informere militæret.

Frykter ansatte som endrer lojalitet

I rapporten fra 2005 ble det antatt at den største innside­trusselen i militæret kommer fra personer i aktiv tjeneste som konverteres til radikale ideologier ut fra religiøs over­bevisning, eller fra personer som er sterk mis­fornøyd med sine overordnede, med­soldater, et bestemt oppdrag eller militær­tjeneste generelt.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken! Abonner på Aktuell Sikkerhet og få seks utgaver i året.

"
Powered by Labrador CMS