Penger cb956427 2

Planlegg for bortfall

Trus­sel­bil­det kan end­re seg raskt der­som man­ge ar­beids­ta­ke­re blir borte på grunn av svine­influensa, fryk­ter Nærings­livets sik­ker­hets­råd (NSR). De opp­ford­rer be­drif­te­ne til ikke å glem­me sik­ker­he­ten i be­red­skaps­pla­nen.

Publisert

Forbrukerne kan oppleve knapphet på dagligvarer.

Di­rek­to­ra­tet for sam­funns­sik­ker­het og be­red­skap reg­ner med at man­ge ar­beids­ta­ke­re hol­de seg bor­te fra job­ben for­di de selv er syke eller for å ta hånd om syke fa­mi­lie­med­lem­mer. Noen vil også hol­de seg hjem­me av red­sel for å bli smit­tet.

Et stør­re personellbortfall i næ­rings­li­vet kan føre til at trus­sel­bil­det for kri­mi­na­li­te­ten end­rer seg me­get raskt, advarer NSR, og an­be­fa­ler be­drif­te­ne å høy­ne sik­ker­heten der­som det vers­te skul­le skje.

Les også: Slik møter du influensa­faren

Mangel på varer og tjenester

Man­ge bu­tik­ker og va­re­le­ve­ran­dø­rer har i dag små la­ger­be­hold­ninger. En stor del av la­ge­ret er fak­tisk i fart, det vil si i con­tai­ne­re på veien, i luf­ten eller på vann.

Der­som lo­gi­stikk­net­tet blir ram­met av et større personell­bort­fall, vil det­te mer­kes raskt. Folk flest vil mer­ke det i bu­tikk­hyl­le­ne.

Næ­rings­li­vet vil mer­ke det gjen­nom mang­len­de rå­va­rer, re­ser­ve­de­ler, bort­fall av IKT- tje­nes­ter osv.

Les også: NHO frykter for samfunns­viktige funksjoner ved pandemi

Frykter korrupsjon og tyveri

"

I næringslivet kan det bli knapphet på f.eks. IKT-tjenester

Bort­fal­let av va­rer og tje­nes­ter kan ram­me virk­som­he­te­ne i form av ulike ty­per kri­mi­na­li­tet, som inn­brudd i jakt på nød­ven­di­ge el­ler etter­trak­te­de va­rer, kor­rup­sjon for å få pri­ori­tet på le­ve­ran­ser eller ordens­pro­ble­mer ved be­gren­set til­gang på primærvarer.

Man­ge virk­som­he­ter har satt ut uli­ke ser­vi­ce­tje­nes­ter til eks­ter­ne virk­som­he­ter. Som eks­em­pel vakt­hold, ren­hold og IKT.

Dis­se tje­nes­tene kan bli ram­met og le­ve­ran­se­ne be­gren­set. Det­te må det tas høy­de for i en bered­skaps­plan. På sine nett­si­der gir NSR råd om det­te.

Les mer: Ikke glem sikkerheten i beredskaplanen ved stort personellbortfall! (NSR)

"
Powered by Labrador CMS