Stortinget

Politikerne lærer sikkerhet av PST

Trusselnivået for politikerne øker når det nærmer seg valg. Derfor gir politiets sikkerhetstjeneste (PST) alle partiene på Stortinget opplæring i hvordan de skal håndtere trusler.

Publisert

(Foto: Jan Tveita)

- Vi har hatt flere møter med PST hvor de har forklart oss hva vi skal være oppmerksomme på og hvilke forbehold vi skal ta. De har også sett gjennom planene for valgkampen for å gjøre sine vurderinger, forklarer Julia Voldberg, stabsjef for Høyreleder Erna Solberg til NRK.

Kontakter alle partier

Dette er første gang politiets sikkerhetstjeneste kontakter alle partiene på Stortinget for å lære dem hvordan de skal forholde seg til trusler. Julia Voldberg mener møtene har vært svært nyttige: - Men jeg vil ikke utdype hva vi har lært, for det vil svekke sikkerheten for de politikerne det gjelder, sier Volberg.

På Stortinget passes stortingspolitikerne godt på. Alle besøkende må gjennom sikkerhetssluser og legitimasjon sjekkes.

Halvparten har mottatt trusler

"

Frps partileder Siv Jensen har mottatt trusler: - Men som norsk toppolitiker kan du bevege deg rimelig trygt i det offentlige rom - forutsatt at du tar noen forholdsregler, uttalte hun til Aktuell Sikkerhet i 2006.

Det er god grunn til opplegget. En spørreundersøkelse NRK gjennomførte tidligere i sommer, viser at nesten halvparten av stortingspolitikerne våre har mottatt trusler.

Trusselnivået øker når valget nærmer seg. Politiets sikkerhetstjeneste vil ikke kommentere dette så kort tid før valget, men i februar sa PST-sjef Jørn Holme dette til NRK:

- I forbindelse med et valgår regner vi med at denne tendensen vil fortsette. Den kan også bli forsterket. Politikere som er mye i media, mottar faktisk en del trusler, sa Holme.

(NRK)

"
Powered by Labrador CMS