Datavirus cb1029719

Sikkerhetstrender for 2009

For­bru­ke­re og be­drif­ter mø­ter sta­dig nye da­ta­trus­ler på in­ter­nett og må fort­satt ta sine for­holds­reg­ler for å be­skyt­te seg. Ut­vik­lin­gen kjen­ne­teg­nes av fle­re og smar­te­re trus­ler som ut­vik­les av sta­dig mer pro­fe­sjo­nel­le an­gri­pe­re.

Publisert

Det er Symantecs glo­ba­le sikkerhetsnettverk som har satt sam­men en over­sikt over tren­der for det nye året:

1. Eks­plo­sjon av ny, ond­sin­net kode – Den nye ty­pen ond­sin­net kode be­står av mil­li­on­vis uli­ke trus­ler som for­me­rer seg som ett enes­te ond­sin­net pro­gram. Det­te ska­per et ube­gren­set an­tall uni­ke in­stan­ser av ond­sin­net kode.In­for­ma­sjo­nen som nå er fan­get opp av Symantecs Glo­bal In­tel­li­gen­ce Net­work vi­ser også at vi har nådd et vei­skil­le. Nå ska­pes fle­re ondsinnete enn ekte pro­gram­mer. De nye og kom­men­de trus­le­ne kre­ver nye og kom­plet­ter­te me­to­der for å opp­da­ge trus­ler – som om­døm­me­ba­sert sik­ker­het.

2. Avan­ser­te nett­rus­ler – I takt med at nettje­nes­te­ne øker og nett­le­ser­ne i sta­dig stør­re grad bru­ker fel­les stan­dard for tolk­ning av skript­språk, ven­ter Sy­man­tec at an­tal­let nye nett­ba­ser­te trus­ler fort­set­ter å øke.

3. Fi­nans­kri­sen – Man­ge an­grep kom­mer til å be­nyt­te seg av den øko­no­mis­ke kri­sen for sine for­mål. For eks­em­pel nett­fis­king el­ler phish­ing der vi kan ten­ke oss fals­ke mel­din­ger om at en viss bank vil sten­ge, el­ler til­bud om ras­ke lån el­ler re­fi­nan­sie­ring. Fle­re be­dra­ge­ri­for­søk mot men­nes­ker som har fått sine hus be­slag­lagt, mot ar­beids­lø­se om å job­be hjem­me­fra og mer spam som imi­te­rer jobbsøkersider kan også ven­tes.

4. So­sia­le nett­verk – I lø­pet av 2008 økte den ondsinnete ak­ti­vi­te­ten mot so­sia­le nettverkssider. Det hand­let om nett­fis­ke av bru­ker­navn og/el­ler bruk av en so­si­al kon­tekst for å få bru­ker­ne til å gå i fel­len.Spam­me­re i vis­se re­gio­ner i EMEA har mar­keds­ført de so­sia­le nettverksstedene hardt – en nåd­de for eks­em­pel over to mil­li­oner Sy­man­tec-kun­der. Dis­se trus­le­ne vil bli sta­dig vik­ti­ge­re for sto­re be­drif­ters IT-av­de­lin­ger, et­ter­som den yng­re ge­ne­ra­sjo­nen bru­ker dem i jobb­sam­men­heng.

5. Spamnivået øker – Sy­man­tec så 65-pro­sent re­duk­sjon av spam­men da­gen et­ter at netthosting-sel­ska­pet McColo ble stengt. De ven­ter at spamnivåene snart er til­ba­ke på 75-80 pro­sent av den to­ta­le epost-meng­den.Så­kal­te command-and-con­trol sy­stems vil bli re­etab­lert, noe som kan lede til at spam­mer­ne sta­dig of­te­re vil be­nyt­te de mer elas­tis­ke peer-to-peer botnettene. I det usik­re øko­no­mis­ke kli­ma­et kan fle­re netthosting-sel­skap enn før være vil­li­ge til å fa­si­li­te­re spamaktivitet.

6. Sik­ker­het på vir­tu­el­le ma­ski­ner – Virtualiseringsteknologier vil bli inn­lem­met i sik­ker­hets­løs­nin­ge­ne for å ska­pe et mil­jø som er be­skyt­tet fra det kao­set som fin­nes i et van­lig operativsystemmiljø. Vir­tu­a­li­se­ring til­byr et sik­kert mil­jø for føl­som­me trans­ak­sjo­ner som bank­for­ret­nin­ger og be­skyt­ter kri­tisk in­fra­struk­tur som de sikkerhetskomponentene som be­skyt­ter et van­lig ope­ra­tiv­sy­stem.

Kilde: Pressemelding fra http://www.symantec.no/

"
Powered by Labrador CMS