Ordensvakter

Skjerpede krav til ordensvakter

Politiet innskjerper opplæringskravene til ordensvakter. Fra februar 2009 forutsettes det at alle ordensvakter ansatt i vaktselskap har grunnutdanning som vektere i tillegg til ordensvaktopplæring.

Publisert

Det er NHO Service som opplyser dette i sitt Servicebrev. NHO Service siterer et brev fra Oslo Politidistrikt fra januar i år:- Etter revisjon av vaktvirksomhetsloven av 2001 og vaktvirksomhetsforskriften av 2004 ble det akseptert en overgangsperiode for at vaktselskaper som leier ut ordensvakter, skulle få tid på seg til å utdanne sine ansatte. Det ble ikke gitt noen skriftlig dispensasjon fra utdanningskravet, og det ble heller ikke gitt noen endelig tidsfrist for når kravet måtte være innfridd. Siden 2007 har forvaltningspraksis ved Oslo Politidistrikt vært at godkjenning som ordensvakt ansatt i vaktselskap, forutsetter fullført vekterutdanning (trinn 1, 2 og 3).

Slutt på overgangsordninger

Tatt i betraktning den tiden som er gått siden kravet om vekterutdanning trådte i kraft, anses nå alle overgangsordninger som avsluttet. Fra og med februar 2009 forutsettes det at alle ordensvakter ansatt i vaktselskap har grunnutdanning som vektere i tillegg til ordensvaktopplæring. Kravet er i henhold til gjeldende regelverk og vil bli håndhevet.

Bør også gjelde egenvakthold

Arbeidsgruppen som i juni 2008 foreslo endringer i vaktvirksomhetsloven, har foreslått at loven skal utvides til også å omfatte egenvakthold. Dette innebærer at serveringssteder som blir pålagt å ha ordensvakter, må leie denne tjenesten fra godkjente vaktforetak. Det anses mindre aktuelt at et serveringssted registrerer seg som vaktforetak for å kunne ansette egne ordensvakter. Det forutsettes at politiet gjennomfører kontroller slik at det blir like konkurranseforhold for alle. (Kilde: Servicebrevet fra NHO Service)

Powered by Labrador CMS