Skolebrann-Lundstein

Skolebranner kan forebygges

Låsbare skur ved skoler og barnehager kan redusere antall skolebranner, ifølge brannsjefen i Skien.

Publisert

Lundstein skole i Gjøvik brant i 2003. (Foto: Henning Gulbrandsen, Oppland Arbeiderblad)

I Skien er det i snitt påtenning og brannforsøk ved en skole eller barnehage en gang pr. måned i skoleåret, skriver avisa Varden.

Kongerød skole ble satt fyr på og totalskadd, det samme skjedde med Gulset barnehage. Og nylig var det et stygt branntilløp ved en ny skole i byen. Dette ønsker brannsjef Guttorm Liebe at det gjøres noe med.

Enkle tiltak bidrar

– Tallet er høyt, men kan reduseres ved enkle grep som å lage en egen låsbar bod for søppelkontainere på skolens eller barnehagens område. Det arbeides for å få det inn i budsjettene nå. Og noen har allerede truffet tiltak, sier Liebe.

Halvparten av skolebrannene påsatt

I Norge er om lag 11 prosent av brannene påsatt. For skoler og barnehager er tallet 50 prosent.

– De mest utsatte er gamle trebygg med takgesims som stikker ut. Når brannstiftere fyrer opp ved veggen, går brannen lett inn i bygget, påpeker Liebe.

– I budsjettet neste år foreslår vi at Klyve og Venstøp skoler får bygge frittstående søppelboder som er låsbare. Også andre skoler har gjort tiltak som tunge stålkontainere som ikke lett kan flyttes til skoleveggen, forteller eiendomssjef Synnev Aa. Aaby i Skien kommune til Varden.

– Men alt kan ikke unngås. På Gulset barnehage ble det tømt brennbar væske på veggen da bygget ble satt fyr på.

(Varden)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrevsom blir sendt ut en gang i uken!

"
Powered by Labrador CMS