Tåkesikring-Profil-Optik-Da

Stopper tyvene med tåkekanoner

Antall innbrudd er sterkt stigende også i Danmark. Det går spesielt utover enkelte bransjer, som for eksempel optikere. Nå har danskene innført effektive tiltak for å stoppe dem.

Publisert

Butikksjef Charlotte Stage, Profil Optik i Vordingborg og key account manager Per Stück, Niscayah, i en av optikerkjedens butikker, som nettopp er blitt sikret med tåkekanoner. De diskré utseende tåkekanonene fyller i løpet av sekunder lokalene, slik at det blir umulig for tyven å finne verdiene. (Foto: Protect as)

Tallene er skremmende: Fra første halvår 2008 til første halvår 2009 steg antallet innbrudd i forretninger, virksomheter og offentlige bygninger i Danmark med 24 prosent.

Profil Optik med 150 forretninger over hele landet merket også denne utviklingen, og har reagert på den.

– Vi har nettopp gått fra å være selvstendige butikker til medlemmer i en kjede. De mange selvstendige forhandlerne hadde tidligere hver sin sikkerhetsleverandør. Da vi sluttet oss til kjeden, samlet vi hele sikkerheten hos én samarbeidspartner og samtidig oppgraderte vi sikringen, forklarer it-sjef Jørgen Zangenberg, Profil Optik, som også er ansvarlig for optikerkjedens sikkerhet. Og han fortsetter:

– Utfordringen var å få valuta for pengene vi brukte på å sikre oss. Etter grundige overveielser valgte vi Niscayah, og har i dag en langt bedre sikring enn tidligere.

Installerte tåkesikring

Ett av de viktigste våpen mot innbruddstyvene er Protect tåkesikring, som nå er satt opp i butikkene. Tåkekanonene sitter diskret oppunder taket eller er skjult i veggene i forretningene. De griper ikke inn i forretningenes elegante design, men fyller i løpet av sekunder forretningen med en tett tåke, slik at en tyv ikke kan finne verdiene. Og tåken sikrer butikken inntil personale, vakt eller politi ankommer.

Rambukktyverier

Profil Optik har overveid rullegitre og har dessuten plassert store steiner foran noen av butikkene for å unngå rambukktyverier. Rullegitrene står dårlig til butikkenes design. Og det er personalets erfaring at jo større stein man plasserer foran en forretning, jo større biler velger tyvene for likevel å nå inn i butikken.

– Etter hvert innbrudd rykker Niscayah ut og undersøker om sikringen av den gjeldende forretning er optimal eller skal optimeres.

– I Profil Optik holder vi løpende et skarpt øye med hvordan den nye sikringen fungerer. Målet er selvsagt å redusere antall innbrudd – eller helt å avskaffe dem, sier Jørgen Zangenberg.

Ettertraktede varer

Butikksjef Charlotte Stage, Profil Optik i Vordingborg, har flere ganger opplevd innbrudd i forretningen.

– Tyvene vet hva de går etter. Både brillene og solbrillene har i dag kjente navn etter sine designere, forteller hun.

– Solbrillene er lett omsettelige. Men den senere tid har tyvene i stigende grad også begynt å stjele tradisjonelle briller samt optisk spesialutstyr, som utelukkende benyttes av optikere. Her er vi sikre på at det er bestillingstyverier, der tjuvgodset forsvinner ut av landet, forklarer hun.

Utover ødeleggelsene ved et innbrudd og de etterfølgende utgiftene til reparasjon, nevner butikksjefen det uheldige med tomme hyller i forretningen. Det er alltid trist når en kunde må forlate butikken med uforrettet ærend.

Key account manager Per Stück i Niscayah har den daglige kontakt med Profil Optik.

– Vi er i løpende dialog med Profil Optik både på kjedekontoret og ute i forretningene. Etter et innbruddsforsøk vurderer vi om forretningen har den rette sikringen på det riktige nivået, eller om vi skal justere eller oppgradere.

– Jeg er overbevist om at vi etter første året vil kunne se effekten av den målrettede sikringen og vil kunne registrere en besparelse. Et spart innbrudd tjener inn installasjonen, ifølge Per Stück.

Sterk stigning i innbrudd

– Etter noen år med et fall i antall innbrudd har vi det siste året fått en kraftig økning. Ifølge Danmarks Statistikk samt Dansk Brann- og Sikringsteknisk Institutt begås det nå ett innbrudd hvert femte minutt i Danmark, forklarer adm. direktør Poul Dalsgaard i Protect.

Tallet dekker over 50 016 politianmeldte innbrudd i første halvår av 2009. Det er en stigning på 50 prosent siden 2006, noe som særlig rammer bedrifter.

Fra første halvår 2008 til samme periode i 2009 er antallet innbrudd i villaer og leiligheter steget med 9,6 prosent, mens innbrudd i forretninger, virksomheter og offentlige bygninger i samme periode steg med 24 prosent. I rene tall var det 18 364 anmeldte innbrudd.

– Hos Protect har vi merket sterkt stigende interesse for tåkesikring i takt med den økende og stadig mer profesjonelle kriminaliteten. Som den eneste sikringsformen fungerer tåken fra innbruddet har skjedd til hjelpen er fremme. I tillegg legger mange av våre kunder i detaljhandelen vekt på at det ikke skjemmer forretningen, forklarer Poul Dalsgaard.

I alle bransjer

Siden Protect ble etablert i 2001 har bedriften installert over 15 000 anlegg med tåkesikring i Danmark hos så vidt forskjellige kunder som skoler, optikere, gullsmeder, radio-/TV- og IT-forhandlere, på bensinstasjoner og på hytter. Blant annet har Jyske Bank sikret sine 120 avdelinger med tåkekanoner, så bankenes dyre møbler, AV- og IT-utstyr ikke forsvinner. På samme måte har for eksempel Georg Jensens designforretning i København sikret seg med tåke, på samme måte som JYSK og REMA 1000 har sikret sine butikker.

Kontakten lokalt ivaretas av et landsdekkende nett av sertifiserte alarminstallatører og forhandlere, herunder Niscayah, som besitter stor kompetanse og erfaring innenfor installasjon og drift av Protects produkter.

(Pressemelding)

It-sjef Jørgen Zangenberg, Profil Optik, (tv), og forhandlerkonsulent Peter Møllerhøj, Protect, kan allerede nå se at tåkesikringen er i stand til å holde tyver vekk fra Profil Optik.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken!

"
Powered by Labrador CMS