ID-tyverier

Ta testen for id-tyveri

Dine per­son­li­ge opp­lys­nin­ger kan være en gull­gru­ve for kri­mi­nelle. ID-tyveri­prosjektet har la­get en nyt­tig test for å be­visst­gjø­re hvor­dan vi hånd­te­rer opp­lys­ninger om oss selv.

Publisert

Tyveriet brukes bl.a. til å opprette mobil­abonnement i andres navn.

Det fin­nes in­gen sam­let sta­tis­tikk over hvor man­ge nord­menn som ut­set­tes for id-tyveri.

Te­le­nor alene har i 2008 hatt 1361 saker der det er opp­ret­tet mobil­abon­ne­ment i andres navn. DnB NOR rap­por­te­rer at de i første ter­ti­al av 2009 har hatt et re­elt tap på 3,5 mil­li­oner kro­ner fra fals­ke for­sik­rin­ger, mis­bruk av kort og liknende.

Les også: Sjokkerende lett å stjele id

Ser vi sam­fun­net un­der ett, er om­fan­get langt, langt stør­re. Fort­satt vel­tes mye av an­sva­ret for id-ty­ve­ri­er over på of­fe­ret. Der­med blir ikke kost­na­de­ne syn­lig­gjort i be­drif­te­nes regn­ska­per. Vi må for­ven­te at det fin­nes store mørke­tall.

Les også: Ledere gambler med sikkerheten

Hvor ut­satt er du?

"

Nå i juni er både skatte­penger og ferie­penger på vei inn på kontoen din. Dette vet id-tyvene.

Selvtesten gir deg svar på hvor godt rus­tet du er mot id-ty­ve­ri. Må­let med tes­ten er å gjø­re folk be­viss­te på hvil­ke si­tua­sjo­ner de kan være spe­si­elt sår­bare for den­ne ty­pen kri­mi­na­li­tet.

Les også: NSM gir ut tema­hefte om sikker­heten på nett­sam­funn som Youtube og Facebook

ID-tyveri­prosjektet min­ner om at id-ty­ve­ri slett ikke fore­kom­mer kun på in­ter­nett. Spørs­mål om hvor­dan du bru­ker post­kas­sen og søp­pel­kas­sen din il­lust­re­rer det­te ty­de­lig.

Tes­ten er en av man­ge le­ve­ran­ser fra id-tyveri­prosjektet. Da­ta­til­sy­net har fi­nan­si­ert tes­ten som sitt bi­drag til pro­sjek­tet.

Les også: ID-tyveriprosjektet foreslår feller for id-tyver

Nett­si­den idtyveri.info

http://idtyveri.info/ til­hø­rer id-tyveri­prosjektet, som er en na­sjo­nal sat­sing for å be­kjem­pe id-ty­ve­ri. Her fin­ner du in­for­ma­sjon om hvor­dan du kan fore­byg­ge, opp­da­ge og be­kjem­pe id-tyveri. Selv­testen for å se hvor­dan du lig­ger an fin­ner du her.

" Andre nettsteder om id-testen: Les mer om lanseringen av testen" Selvtesten finner du herJustisminister Storberget: Overraskende vanskelig test

"
Powered by Labrador CMS