Datakriminalitet 1

Taper krigen mot datakriminelle

Dataangrep mot norske pc-er er tidoblet i løpet av to år, viser tall fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Seks av ti norske pc-er angripes. Krigen mot datakriminelle er tapt, frykter mange eksperter.

Publisert

Over 900 000 datamaskiner i Norge kan ha blitt utsatt for datakriminalitet, skriver Aftenposten. 60 prosent av norske bedrifter har vært angrepet av datakriminelle eller hackere, anslår Telenors sikkerhetsavdeling, Telenor Security Operations Center.

Fire av ti pc-er usikret

En fersk undersøkelse fra Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) viser dessuten at 40 prosent av Norges befolkning jobber på usikrede datamaskiner. Dermed er pc-ene utsatt for hackere, spredning av barneporno og innsamling av for eksempel personnummer eller kredittkortopplysninger. 1,5 millioner norske datamaskiner var koblet mot bredbånd ved utgangen av 2008.

Skjuler sine spor

" - De fleste blir angrepet uten å merke noe som helst. De siste årene har hackerne blitt veldig dyktige til å skjule sine spor, sier lederen av Telenors sikkerhetsavdeling, Frank Stien til avisen.- De aller fleste som jobber på usikrede pc-er, er ikke klar over dette. De risikerer ufrivillig å bli en aktør i utsendelse av søppelpost, spredning av ulovlig innhold og angrep av kritisk infrastruktur, sier Tone Hoddø Bakås i NorSIS.

Rammer bedrifter

I løpet av 2008 sendte Telenor varsel til 3570 bedrifter om dataangrep i form av skadelig programvare. Bedriftene hadde datamaskiner som sto under kontroll av hackere - eller var i ferd med å bli angrepet.- Dette kan ramme alle. Forskjellen er at de som er best forberedt, oppdager det raskere og får fjernet maskinene. Alternativet kan bli at hele nettverket settes ut av spill, sier Stien.Utfordringen er at antivirus og smarte sikkerhetsbokser ikke kan lese kodet datatrafikk. Dermed slipper angrepet i form av en ondsinnet programvare fram til nettleseren i din datamaskin. Det er først når siden blir synlig at det skadelige programmet tar kontroll over pc-en, setter antivirus ut av spill og gjemmer seg blant lovlig programvare. Paradoksalt nok kan noen oppleve at pc-en blir raskere etter et angrep. Årsaken er at de datakriminelle laster ned anti-hackervirus på datamaskinen for å fjerne sine konkurrenter.(Aftenposten)

"
Powered by Labrador CMS