USB minnepinne cb954375

Tar med seg hemmelighetene

An­sat­te har til­gang til for­ret­nings­in­for­ma­sjon len­ge et­ter at de slut­ter. Én av ti ar­beids­ta­ke­re i Nor­den har til­gang til sen­si­tiv for­ret­nings­in­for­ma­sjon i opp­til et år et­ter at de for­lot job­ben.

Publisert

I føl­ge en un­der­sø­kel­se som ny­lig ble gjen­nom­ført av it-kon­ser­net CA har én av ti arbeids­takere i de nor­dis­ke lan­de­ne til­gang til sen­si­tiv for­ret­nings­in­for­ma­sjon i opp­til et år et­ter at de for­lot sin for­ri­ge jobb. Det skri­ver Teknisk Ukeblad.

"

Bedriftene må følge opp data­bruken når ansettelsen endrer seg. (Ill.foto: Colourbox.com)

Setter virksomheten i fare

Un­der­sø­kel­sen er gjort blant 1000 men­nes­ker om hvor­dan de be­hand­ler for­ret­nings­kri­tisk in­for­ma­sjon ved jobb­skif­te. Ti pro­sent av de som svar­te had­de til­gang til it-sy­ste­me­ne opp­til et år et­ter at de for­lot job­ben.

CA me­ner det­te er et tegn på at sik­ker­hets­ru­ti­ne­ne er lavt pri­ori­tert og set­ter be­drif­te­ne i stor sik­ker­hets­fa­re.

Les også: Ikke flere data­sikker­hets­brudd enn tidligere

Må være i stand til å justere tilgang

De an­sat­tes til­gangs­ret­tig­he­ter bør sty­res et­ter be­hov. En HR-an­satt har til­gang til in­for­ma­sjon som er svært for­skjel­lig fra den en salgs­re­pre­sen­tant bør ha til­gang til.

Til­gangs­ret­tig­he­ter til alle de uli­ke sy­ste­mer må end­res når stil­lings­in­struk­sen for­and­res el­ler an­sat­te for­la­ter en or­ga­ni­sa­sjon.

Les også: Hjemme­arbeidende slurver med sikker­heten når de tar med seg datafiler hjem fra arbeids­plassen

Verdifullt for neste arbeidsgiver

De fles­te i un­der­sø­kel­sen had­de til­gang til kun­de­in­for­ma­sjon. 7,3 pro­sent av de som svar­te vur­der­te den­ne in­for­ma­sjo­nen som ver­di­full å ta med seg til nes­te ar­beids­plass. Det var få som anså at pass­ord var vik­tig å ta med seg.

Drøyt 17 pro­sent av sven­ske re­spon­den­ter meld­te at stjå­let in­for­ma­sjon var ver­di­full for sine nye ar­beids­gi­ve­re. Til­sva­ren­de an­del i Nor­ge er drøyt ni pro­sent.

Kilde: Teknisk Ukeblad

"
Powered by Labrador CMS