Marit-Husabø-og-Marit-Gano

Tyverimerking sikrer datautstyr

Datamaskiner fra innbrudd på to skoler i Røyken kommune i juni i år kom til rette i Polen takket være tyverimerking, årvåkne svenske tollere og godt internasjonalt politisamarbeid.

Publisert

Marit Husabø og Marit Gano, Røyken. (Foto: Jan Tveita)

Høsten 2006 ble Marit Gano ansatt for å jobbe med innføring av skolesystemer på data i grunnskolen i Røyken. Våren 2008 var annenhver elev på ungdomstrinnet og hver tredje elev på barnetrinnet utstyrt med skole-pc-er, i tillegg til at lærerne fikk bærbare datamaskiner.

Pc-er forsvant

Men i vinter fikk Gano urovekkende meldinger om at pc-er begynte å forsvinne fra låste skap på skolene, foreløpig riktignok i mindre antall.

– Og i sommer forsvant det store mengder datautstyr fra to skoler, forteller Gano. De dataansvarlige anmeldte tyveriene til lensmannskontoret i Røyken, men regnet nok med at datamaskinene var tapt for alltid.

Effektiv merking

Heldigvis skulle en liten investering vise seg å få stor betydning:

Effektiv tyverimerking, konstaterer Marit Gano. (Foto: Jan Tveita)

– Alt datautstyret var ingen liten investering for kommunen, som i forbindelse med leveransen rundt årsskiftet 2006- 2007 fikk pålimt et lite, men godt synlig merke på datamaskinene. Alle kommunens 1300 enheter er tyverimerket og overvåket av selskapet IKT-revisjon 24 timer i døgnet, opplyser Gano. Denne brikken inneholder et unikt nummer og kontaktinformasjon til bedriften IKT-Revisjon. Brikkene er festet med supersterkt lim, og for å bli kvitt disse, må utstyret påføres store skader, noe som vil redusere salgsverdien betraktelig.

Satt på sporet av tyverimerker

I høst begynte overraskende ting å skje rundt datatyveriene. IKT-revisjons vaktsentral ble oppringt av svenske tollmyndigheter i den sørsvenske byen Ystad. De hadde stoppet en varebil på vei om bord på fergen til byen Swinoujscie i Polen. Varebilen var full av datautstyr, og noen titalls maskiner var merket med IKT-revisjon.

– Basert på de unike numrene kunne vi slå fast at utstyret tilhørte Røyken kommune. Vår vaktsentral ringte til kommunen, men tok det 20 minutter før de kunne bekrefte at utstyret var stjålet. Da vi ringte tilbake til svensk politi, var båten lagt fra kai, forteller daglig leder Lasse Sten i IKT-Revisjon.

Godt politiarbeid

Men ved hjelp av godt internasjonalt politisamarbeid fikk saken en god utgang. Sten ringte til Kripos’ internasjonale desk. Basert på informasjonen fra IKT-revisjon kunne Kripos sende av gårde et nøyaktig signalement av utstyret til polsk politi, som sto klare da fergen la til kai senere samme kveld. Etter noen minutter var de antatte gjerningsmennene arresterte i Polen.

– Denne historien viser at det finnes enkle og gode metoder for å redusere omfanget av grove og organiserte tyverier. Historien viser også at godt politisamarbeid gjør at tyvene på ingen måte er fri når de passer riksgrensen. Om kort tid vil Røyken kommune derfor få tilbake datautstyret fra Polen, opplyser Sten.

Andre pc-er enn anmeldt

Dataansvarlige i Røyken kontaktet skolelederne etter at de fikk telefonen fra IKT-revisjon, men på grunn av at det var sommer og ferieavvikling tok det litt tid før de fikk kontakt med folk på skolene.

Pc-er forsvant fra låste skap, forteller rektor Marit Husabø ved Midtbygda skole i Røyken. (Foto: Jan Tveita)

– På Midtbygda skole var vi ikke klar over at datamaskinene var stjålet engang, forteller rektor Marit Husabø. Dette var like før skolestart, og da vi sjekket på skolen, oppdaget vi at hele 80 datamaskiner fra låste skap på klasserommene var forsvunnet, sier hun. I tillegg til Midtbygda skole forsvant det datautstyr fra Slemmestad ungdomsskole og Sydskogen skole.

Husabø forteller at hver skole har status som selvassurandør ved tap under 50 000 kroner. Dette betyr at dersom utstyr for mindre enn dette beløpet blir borte, må skolene dekke det selv. Skolene hadde derfor neppe hatt råd til å kjøpe inn igjen like mange nye elevmaskiner, sier Husabø.

Utro tjenere

– Siden det ikke var noen tegn til innbrudd ved noen av skolene, gikk tankene raskt i retning av utro tjenere, sier Gano. Og det skulle vise seg at en ansatt i selskapet Røyken Drift hadde vært delaktig i tyveriene. Allerede dagen etter at tyveriene ble oppdaget, ble det foretatt arrestasjoner i saken. I alt er to personer i Norge og to i Polen siktet for de grove datatyveriene.

Les mer om saken i Aktuell Sikkerhet nummer 5 i år!

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken!

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS