Kosmetikktyver-8

Vi stjeler for fire milliarder kroner i året

Nasking og svinn i Norge koster fire milliarder kroner årlig.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Jan Tveita)

I løpet av perioden 1. juli 2008 til 30. juni i år ble den globale detaljhandelen utsatt for svinn og tyverier til en verdi av nærmere 752 milliarder norske kroner, viser nye tall fra det årlige, globale svinn- og tyveribarometeret Global Retail Theft Barometer. Dette er en oppgang på 5,9 prosent i forhold til året før. Situasjonen for Norge tilsvarer i samme periode tyverier og svinn for nærmere fire milliarder norske kroner, en oppgang på 2,3 prosent i forhold til året før.

Fjerde høyest svinn i Europa

Eirik Øhlschlägel.

Nasking har kostet nordmenn nærmere fire milliarder kroner mellom 1. juli 2008 og 30. juni 2009, en økning på 2,3 prosent fra året før. Tallet omfatter både internsvinn og tyverier begått av ansatte, kunder og leverandører. Norge ligger fjerde høyest i Europa hva gjelder svinn som følge av interne feil i detaljhandelen, og det er elektronikk, barberblader, kosmetikk, alkohol og klær som stjeles mest.– Mens de fleste virksomheter har lidd som følge av lavkonjunkturen, har få vært så hardt rammet som detaljhandelen, sier ekspert på svinn og tyveri, norgessjef Eirik Øhlschlägel i Checkpoint Systems, som sponset undersøkelsen.

Negativ utvikling

I Norge utgjør svinn og tyveri 1,31 prosent av den totale omsetningen i detaljhandelen, noe som betyr like i underkant av fire milliarder kroner. Dette er relativt lavt i forhold til de andre landene i undersøkelsen, men likevel en økning på 2,3 prosent fra året før, da tallet var 1,28 prosent av den totale omsetningen.Norge kommer ut på 26. plass av de 41 landene som er undersøkt. Dette er ned to plasser fra fjorårets 24. plass, men likevel negativt, fordi årsaken til nedgangen ikke er at vi opplever mindre tyveri og svinn, men derimot at de andre landene øker mer enn oss relativt sett.

Nesten halvparten er butikktyver

47,3 prosent av svinn og tyveri relateres ifølge undersøkelsen til butikktyver, 29,5 prosent er ansatte som stjeler, 5,3 prosent er leverandører og 17,9 prosent er administrative feil.Antallet naskere og ansatte som stjeler, pågrepet av detaljhandlere, utgjorde i år 5,8 millioner – noe som utgjør et lite land – en økning på 500 000 sammenlignet med året før. Denne økningen kan delvis skyldes den generelle økningen i kriminalitet. Av de pågrepne var 85,6 prosent naskere og 14,4 prosent ansatte.Det gjennomsnittlige beløpet stjålet eller innrømmet stjålet av naskere var 1479,80 kroner (2857,60 kroner i Nord-Amerika). Det gjennomsnittlige beløpet arbeidstakere har stjålet for, er 12 374 kroner i Nord-Amerika i forhold til 16 605 kroner i Europa.

(NTB)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrevsom blir sendt ut en gang i uken!

"
Powered by Labrador CMS