Norsk-pass-2

Vil ha fingeravtrykk i norske pass

Fra 2010 kan du bli nødt til å gi fra deg fingeravtrykk når du skal ha nytt pass. Regjeringen vil endre passloven slik at det blir mulig å lagre biometrisk informasjon i form av fingeravtrykk i passet.

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com)

Biometriske pass skal etablere en sterkere forbindelse mellom pass og innehaver. Det vil kunne hindre at ekte pass blir misbrukt av en annen enn den passet er utstedt til. Dette vil gi en veldig god sikkerhet. Misbruk av pass er et stort problem, og det er i dag veldig vanskelig å avsløre.

Raskere kontroll

- Dette vil gi en raskere kontroll for den som reiser, i tillegg til økt sikkerhet ved grensekontrollene, sier justisminister Knut Storberget (Ap). Forslaget fremmes på bakgrunn av et krav fra EU om bruk av fingeravtrykk i EU/Schengen-borgernes pass og reisedokumenter. Om forslaget går gjennom, må norske borgere avgi fingeravtrykk fra to fingre når de søker om nytt pass. Det tas sikte på å starte med dette fra januar 2010, ifølge Justis- og politidepartementet. En overgangsordning skal sørge for at personer med pass uten fingeravtrykk kan bruke dette i EU/Schengen-området så lenge passet er gyldig.

(NTB)

Powered by Labrador CMS