Petter Furulund NHO Service

Vil ha styrket vern mot vold

Vektere er ofte først på et åsted og kan opp­leve både trus­ler og vold. Men vekterne kan i mindre grad enn andre velge å forlate åstedet. Nå tar NHO Service til orde for et ster­ke­re vern for vek­ter­ne.

Publisert

– Vek­te­re tren­ger et ster­ke­re vern mot vold og trus­ler. Det­te var ho­ved­bud­ska­pet da NHO Ser­vi­ce på tirs­dag møt­te Jus­tis­ko­mi­teen på Stor­tin­get i hø­ring om en ny be­stem­mel­se i straf­fe­lo­ven.

Stor bred­de i opp­drag

Da­gens vek­te­re er helt avgjørende for å skape økt trygghet i samfunnet. De utfører en lang rekke oppdrag som politiet ikke kan eller vil utføre, eller som det ikke er naturlig å tillegge politiet.

I enkelte situasjoner møtes vekterne dessverre med vold og trus­ler.

– Vek­ter­ne er en vik­tig del av det trygg­hets­ska­pen­de ar­beid som i sum ska­per et bed­re sam­funn. Vi ber Jus­tis­ko­mi­te­en ved­ta en be­stem­mel­se i ny straf­fe­lov som gir vek­ter­ne et styr­ket vern mot vold og trus­ler slik ut­valg­te yr­kes­grup­per gis i for­slag til ny §§ 265 og 286, he­ter det i NHO Ser­vice' inn­spill til Jus­tis­ko­mi­te­en.

Adm.dir. Pet­ter Fu­ru­lund i NHO Ser­vi­ce møtte ko­mi­te­en tirs­dag.

Viktige for sam­funnet

Inn­spil­le­ne fra NHO Ser­vi­ce be­grun­nes blant an­net med at både pri­va­te og of­fent­li­ge virk­som­he­ter en­ga­sje­rer vakt­sel­skap til sik­ker­hets­opp­drag. Vek­te­re er f.eks. en­ga­sjert av det of­fent­li­ge for å ska­pe trygg­het og sik­ker­het ved:– Sik­ker­hets­kon­troll og vakt­hold på fly­plas­ser– Sik­ker­hets­over­vå­king av olje- og gass­in­stal­la­sjo­ner– Trik­ker, T- ba­ner og T-ba­ne­sta­sjo­ner– Tog- og tog­sta­sjo­ner– Bus­ser og buss­ter­mi­na­ler – Le­ge­vak­ter, NAV-kon­tor (sosi­al­kon­tor) og sko­ler

Mer vold mot vek­te­re

Fra 2004 og frem til i dag har det skjedd en øk­ning av an­tall volds­epi­so­der, spe­si­elt i de sto­re by­ene. Det­te har med­ført at vek­te­rens hver­dag er blitt tøf­fe­re.

Dag­lig opp­le­ver vek­te­re at de blir ut­satt for trus­ler og and­re for­mer for ne­ga­ti­ve re­ak­sjo­ner fra folk de av uli­ke grun­ner gri­per inn oven­for.

Vek­ter­ne har som en av sine opp­ga­ver å ob­ser­ve­re og rap­por­te­re hen­del­ser. De ser dag­lig men­nes­ker som be­går straff­ba­re hand­lin­ger, og som for­står at vek­te­rens rol­le er å gri­pe inn og/el­ler rap­por­te­re det han el­ler hun ser.

Som en føl­ge av det­te har vek­te­ren en langt stør­re ri­si­ko for vold og trus­ler enn and­re bor­gere.

Kort ut­ryk­nings­tid

Vek­te­ren kom­mer ofte først til åste­det for en for­bry­tel­se. Vek­te­ren har ikke andre el­ler stør­re full­mak­ter til makt­ut­øv­el­se enn van­li­ge bor­ge­re, men kan ikke i sam­me grad som øv­rig pub­li­kum vel­ge bort utryg­ge ob­jek­ter og/el­ler om­rå­der, mel­der NHO Ser­vi­ce.

For vek­te­ren fore­lig­ger et mo­ralsk og etisk krav til å gri­pe inn i si­tua­sjo­ner der kri­mi­na­li­tet og re­gel­brudd er av­dek­ket. Det er en for­vent­ning i sam­fun­net til at vek­te­re i uni­form bi­står di­rek­te i hånd­te­ring av hen­del­ser inn­til po­li­ti­et el­ler annen of­fent­lig myn­dig­het over­tar.

Les også: Skjerpede krav til ordensvakter

Job­ber ofte ale­ne

Ar­beids­opp­ga­ve­ne til en vek­ter kan i en­kel­te til­fel­le in­ne­bæ­re nøds­si­tua­sjo­ner og bruk av tvangs­mid­ler. Vek­te­re job­ber ofte ale­ne, uten mu­lig­het til rask as­si­stan­se fra po­li­ti­et. Det hen­der også at po­li­ti­et fak­tisk ikke har ka­pa­si­tet til å bi­stå vek­te­re ved be­hov.

Vek­te­re mø­ter av og til men­nes­ker som vel­ger å ty til vold for å hind­re dem i å ut­fø­re ar­bei­det. De an­sat­te i vakt­sel­ska­pe­ne opp­le­ver også å bli ut­satt for re­pre­sa­li­er fra men­nes­ker som de kom­mer i kon­takt med.

Les også: Vektere frykter økning i rusbruk og hjemløse

Tren­ger eks­tra vern

Vek­te­re har be­hov for et sær­skilt vern mot an­grep el­ler ska­de. I dag opp­le­ver vek­ter­ne at de har mind­re ret­tig­he­ter enn en bussjå­før og en trik­ke­kon­duk­tør – til tross for at de i man­ge til­fel­ler ut­øver sine ar­beids­opp­ga­ver på sam­me sted og til sam­me tid. Re­gje­rin­gens for­slag end­rer ikke si­tua­sjo­nen. Det er uhel­dig, mener NHO Ser­vi­ce.

Kilde: Basert på pressemelding fra NHO Service, Styrket vern mot vold

Saken i andre medier:

Vektere trenger bedre vern mot vold (NTB)

Vektere trenger bedre vern mot vold (Dagligvarehandelen)

Bedre vern mot vektervold (NRK Trøndelag)

"
Powered by Labrador CMS