NRK-Oslo

Trusselvurderinger bestemmer tiltakene

- Det er trusselvurderinger som ligger til grunn for hvilke sikkerhetstiltak vi iverksetter til enhver tid i NRK.

Publisert

NRK Radiohuset i Oslo. (Foto: Jan Tveita)

Dette sier assisterende sikkerhetssjef Geir Sjøtner til Aktuell Sikkerhet. Sammen med sikkerhetssjef William Reid Downie har han det overordnede ansvaret for sikkerheten i statsinstitusjonen.

– Trusselvurderingene danner basisen for sikkerhetstiltakene. Det vi registrerer nå for tiden, er en tydelig økning i antall ustabile personer som oppsøker oss både morgen, middag og kveld. De fremsetter gjerne trusler rettet mot enkeltpersoner i NRK, ikke sjelden i form av uønsket oppmerksomhet mot profilerte programledere.

– Derfor tilbyr vi utsatte programledere samme type debrifing som for journalister, som for eksempel har vært ute på utenlandsoppdrag. Også bedriftshelsetjenesten og personalseksjonen er involvert i dette arbeidet, sier Sjøtner.

Skilter nesten ikke

– Heldigvis er det ytterst sjelden at vi opplever at uvedkommende trenger seg inn i NRKs lokaler. Vi skilter nesten aldri inne i bygningene. Dette er et effektivt forebyggende tiltak, mener Sjøtner. Mangel på skilting fører til at du lett kan gå deg vill i labyrinter av ganger og korridorer inne i kringkastingshuset. At nyansatte vakter trenger 14 dagers opplæring for å bli kjent i lokalene, illustrerer dette på en god måte.

Besøkssystemet

– Visitorsystemet vårt registrerer besøkende til alle tre resepsjonene på Marienlyst. Systemet varsler om at gjesten er kommet, både via tekstmelding og e-post. Besøkssystemet skal etter hvert kobles til Outlook-systemet, opplyser Sjøtner.

Sikkerhetsavdelingen

Geir Sjøtner er ass. sikkerhetssjef i NRK. (Foto: Jan Tveita)

Han forteller at NRK har 19 ansatte medarbeidere i sikkerhetsseksjonen i Oslo, i tillegg til fem innleide vektere fra et eksternt vaktselskap.

–For tiden er det Vakt Service som bistår kringkastingen i sikkerhetsarbeidet, men denne kontrakten skal i nærmeste fremtid ut på anbud, opplyser Sjøtner. Vi henter også inn publikumsvakter når vi har behov for det, fortrinnsvis på ukedagene torsdag til lørdag. Ekstra brannvakter leier vi også inn i sesonger når det er brukt for det. Dette skjer også oftest på ukedagene torsdag til lørdag.

Vakthold

– Det stasjonære vaktholdet dekker primært resepsjonsområdene til NRK, som omfatter radioresepsjonen dag og natt og fjernsynsresepsjonen 24 timer i døgnet. I tillegg har Glassgården stasjonærvakt på dagtid.

– I tillegg opererer vi med mobilt vakthold om natten, i tillegg til utevakter hele døgnet på Marienlyst. Om kvelden og natten har vi også utevakter ved kompetanseavdelingen og nede på Youngstorget, der vi har en del fjernsynsproduksjon.

Adgangskontrollen

– Vi opererer med et adgangskontrollanlegg av typen PCSC, sier Sjøtner. Opprinnelig var dette et system fra Pinkerton, men den nåværende versjon kalles Linc-Net, og den ble installert i 2001. For å fortsette med det tekniske, er lesertypen AWID-HID, og kortene er berøringsfrie.

– I tillegg til hovedvirksomheten vår her i Oslo bruker også alle NRKs 12 distriktskontorer rundt omkring i landet det samme systemet. Sjøtner forteller at neste generasjon adgangskontroll trolig vil bli et RFID-system med chip.

– Det er medarbeiderne på Servicetorget vårt som foretar oppdateringen av databasen for adgangskontrollen. Det er heller ikke sikkerhetsseksjonen som gir brukere adgang til de forskjellige områdene. Det er det de enkelte avdelingene som gjør. Dette krever at avdelingene er nøye med hvem de utsteder adgangskort til, spesielt til de sensitive områdene.

5000 adgangskort

– Pr. i dag inneholder databasen ca. 5000 gyldige adgangskort, fordelt på flere typer medarbeidere, for eksempel adgangskort for fast ansatte, for midlertidig ansatte, dagskort, pressekort, firmakort og id-kort for lisenskontrollører.

Følger Datatilsynets regler

– Vi legger stor vekt på å følge Datatilsynets regler for hva som registreres av opplysninger og lagringstiden for denne informasjonen. Vi er strenge med taushetsplikt og adgang til historikken i systemene. Her har vi også en avtale med fagforeningen i NRK.

Kameraovervåking

– Vi var litt sent ute med kameraovervåking, innrømmer Sjøtner, men målet er komme à jour så snart vi kan. NRK har i dag ca. 60 overvåkingskamera, og lagringsmediet heter Kodikom. Vi skal etter planen skifte til EBI, et Honeywell-system, og skal i gang ned prøver med digitalkamera på Tyholt i Trondheim. Dette systemet åpner samtidig for digital detektering. Planen er at EBI tas i bruk på Marienlyst og øvrige lokaler i Oslo, samt alle distriktskontorer.

Sikkerhetskategorier

– Vår målsetting er primært å oppfylle FG-kravene 1, 2 og 3 for næringsbygg. Sekundært følger vi bestemmelsene i Sikringshåndboka og faglige vurderinger for hva som er sendekritisk, særskilt sårbart o.l. I NRK er driften det mest kritiske. Nyhetssendinger og andre programmer skal på lufta uansett.

Mennesker og teknikk

– Sikkerheten ligger ikke bare i teknikken. Den menneskelige faktor en svært avgjørende, mener Sjøtner. Derfor kjører vi stadig kampanjer overfor vaktpersonellet vårt, kampanjer som skal holde dem våkne og oppmerksomme i jobben. For det er et viktig arbeid de utfører, understreker Geir Sjøtner.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som sendes ut en gang i uken! Abonnér på Aktuell Sikkerhet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS